2020-03-24 975 views
見到呢間叫「桂林米粉」嘅舖,突然諗起細個嗰時媽咪帶我去過桂林食正宗米粉,簡單一碗米粉配炸菜,已經好好食,係米粉本身質地問題,好易入味!今晚決定尋找呢種味道,就入咗去,入去前我仲問老闆娘「係咪正宗桂林米粉?」佢就話放心「係!」我同我老公分別叫咗牛腩米粉及水餃米粉,牛腩嗰碗加咗豆卜,碗粉嚟到有陣酸味,原來係酸菜味,點解要加酸菜呢?唔明,又唔係食四川嘢!牛腩切得好細粒,完全唔似牛腩嗰種口感,不如叫呢啲做牛腩粒好啲。咬啲牛腩有酸味嘅?好怪呀!我以為變酸,好明顯係啲酸菜蓋過牛腩嘅本身味道!至於水餃呢?味道似灣仔碼頭水餃咁嘅?!唔好食!最嬲係個米粉呀!似米線多過米粉囉!嬲呀!咁都要呃嘅!呢間舖係有轉米線、河粉、麵!但我係叫米粉囉!最後俾錢時,我問老闆「真係桂林米粉?」佢話係!食完呢一次,我係唔會再食。如果要食酸辣米線,我不如去乜哥米線食,好食好多!味道起碼唔會奇奇怪怪先啦