2018-06-03
今晚提早造節,一次過慶祝晒家姐生日、父親節和端午節,原因係家姐月中會去東歐旅行。家姐提議來這裡吃晚飯,試下啲懷舊菜得唔得。好彩一早訂了位,外面仲有人等緊位。人山人海,感覺好嘈,冷氣又唔夠。我哋一共8人,店員極力推介我哋食個懷舊6人餐,話好抵食,又唔收加一,加番兩件窩貼大明蝦都只係每件$16,嫌唔夠食就可以加多個菜。見佢咁有誠意,卒之俾佢氹咗落搭。無幾耐,另一位店員就拎張上菜紙來,雖然餸菜是一樣,但係飲品就唔一樣囉。佢話本來呢個餐是跟一枝啤酒的,不過未領到酒牌,所以就話換兩罐汽水俾我哋。不過,明明張菜單是寫明跟三罐汽水的,點解依家只跟兩罐! 佢話一切跟電腦入單喎….我話你都痴嘅,你個咩電腦我唔理,我亦唔係貪多一罐汽水,我只是唔明菜單和上菜紙會唔一樣啫,咁唔老實。卒之,佢都係攞多罐汽水俾我哋。茶位收13元,都幾貴。啲茶沖多兩次水就無晒茶味。【金錢雞叉燒燒鵝】叉燒OK,燒鵝麻麻,金錢雞比唔上得龍嗰啲,失望!【馳名貴妃雞半隻】肉質嫩滑,味道OK,不過略嫌斬得大件。【川貝杏汁燉白肺】搵唔到豬肺,免強搵到件排骨。湯係無川貝味,亦無杏汁味,劣品!【窩貼大明蝦】落單時,講得好清楚要加多兩件,點知都係嚟
茶位收13元,都幾貴。啲茶沖多兩次水就無晒茶味。
【金錢雞叉燒燒鵝】
叉燒OK,燒鵝麻麻,金錢雞比唔上得龍嗰啲,失望!
【馳名貴妃雞半隻】 肉質嫩滑,味道OK,不過略嫌斬得大件。
【川貝杏汁燉白肺】 搵唔到豬肺,免強搵到件排骨。湯係無川貝味,亦無杏汁味,劣品!
【窩貼大明蝦】 落單時,講得好清楚要加多兩件,點知都係嚟得6件。追問番個店員,等咗10分鐘才補回兩件出來。
味道係好嘅,多士係好鬆脆的。
【蓮香霸皇鴨】 呢個菜就似樣啲,鴨炆得腍。裡面有好多蓮子、白果、栗子和鹹蛋黃。味道唔錯。
【生炆斑頭腩】 以份量來計,所謂斑頭腩只佔兩成,其他八成係冬菇片、豆腐、小唐菜、蒜頭和肥燒肉皮。
【鮮蝦荷葉飯】 無荷葉香味,只是一個普通炒飯。
以上幾道菜食完好耐,幾個店員都追問過我哋可以上甜品味? 我哋都答咗幾次未得,原因係個【甜梅菜蒸菜心】一直都未來。我哋提出要取消,佢哋又話整緊,好快出來......卒之,由落單嗰刻計起,等咗個半鐘。(嘩! 唔通啲菜心要蒸個半鐘? 點食呀?)
卒之等到碟菜心出來。食落,菜心的而且確有甜梅菜味,不過,咁細碟收 $78,又貴咗啲。
【香滑馬拉糕】 馬拉糕切片上,方便食。是香的,不過唔覺滑。
【蓮茸焗布甸】 呢個都焗得香,裡面有蓮子茸,唔太甜,算唔錯。
埋單時,睇到兩件追加的大明蝦收 $36,哼! 落單時,明明話每件收 $16,依家就兩件收 $36,個電腦真係有問題! 不過,我哋都費事嘈。一蚊 tips 都唔會俾!