2018-10-07
第一次寫食評,我係超級懶,從來覺得寫食評好花時間,但今次一路食已經一路諗要寫咩,太多嘢想講。雖然話失望,但都有值得讚嘅地方:知道黃埔開咗時新,但睇咗一啲報導話唔係正貨,所以冇幫襯,因為時新係有感情,由細開始食,係久不久會心掛掛嘅食物,所以見到呢間舖就想試下,回味一下記憶嘅味道。今日個漢堡蛋包,真係記憶中嘅味道,漢堡juice,蛋香,沙律汁同以前一樣,好開心keep 到。炸雞翼,一樣水準,皮脆,juice,時間剛好唔嚡,好耐冇食過咁好味,咁有heart 嘅雞翼。叫咗個雞扒意粉,雞扒都好得,雖然有比較,雞翼好味啲,但雞扒都比好多餐廳好食。但都係唔會再幫襯,因為:1)飲咗第一啖奶茶已經決定唔再幫襯,淡過水,冇茶味、冇奶味,接受唔倒老式快餐店有一杯咁嘅奶茶,仲要已前唔係咁㗎,只係冇俾心機。2)大家記得我係食雞扒意粉,我都講咗雞扒好得,但個意粉,根本係一種侮辱,點解會俾錢食一碟咁難食嘅意粉,意粉overcook,淋咗啲紅色叫茄汁嘅嘢,完全冇味,我本身好鍾意食意粉,而且我係一個惜食嘅人,叫咗嘅嘢儘量食哂唔浪費,但呢碟冇味又淋叫茄汁意粉嘅嘢真係食唔落。3)我最接受唔倒係全部用即棄餐具,而家大家都講還
雖然話失望,但都有值得讚嘅地方:
但都係唔會再幫襯,因為:
3)我最接受唔倒係全部用即棄餐具,而家大家都講還保,好多餐廳都開始走塑,但我今日用咗一大堆紙碟、膠义、膠刀、紙杯,好唔開心,好唔安落,大家可能會話用即棄餐具係因為請唔到洗碗工人,但環保係要大家一齊努力,其他餐廳都得,總有方法。
4)收銀好hea,我哋叫嘢食好似阻住佢咁,好似唔想招呼客人,本來都算,但我哋叫雞扒意粉,坐低咗先發現佢打咗雞扒飯,即刻行埋去同佢講,佢就好大聲同廚房講個飯要轉意粉,喂,唔係我叫錯而家要轉,係你做錯嘢,咩態度呀。
5)最後係我男朋友嘅意見,貴!$50雞扒意粉,雖然雞扒好味,但意粉完全食唔到,即係$50食一塊雞扒。