2012-05-17 330 views
平時星期日比較得閒啲,都會下廚同屋企人晌屋企食,不過依晚同太太都有啲事,索性同埋姨仔舅仔一齊出街食,好耐無打過冷,所以就去同區嘅樂園食吓潮州嘢。樂園晌美孚都好似好耐,一室無乜裝修,係街坊食堂,逼逼狹狹,食碗粉麵又得,鹵水打冷又得。門口明檔掛滿鹵水鵝、紅腸、墨魚、生腸及多款潮州嘢,價位唔算貴,都有幾多街坊幫襯。所有潮州嘢,一張餐牌睇晒,各款鹵水、小食、泡粥、炒蜆共40多款,點咗幾款小食,加個炒大蜆,一個鹹菜豬肚湯,再整個泡粥,咁就已經好夠數。鹵水鵝掌 $55鵝掌一向肉唔多,志在「倫」吓個鹵水味,雖則鵝掌好入味,可惜鹵水偏鹹,有啲失望,否則應該個鹵水鵝掌唔錯。蘿蔔豬皮 $25蘿蔔好腍,不過唔夠清甜,而且有渣;豬皮亦都係普通,問題在於有啲啲韌,而且份量亦好少。香腸墨魚 $50賣到$50一客,都咪話唔貴,但係墨魚唔少,同香腸有一半一半。香腸就一般,有少許肥肉,反而墨魚幾好,柔韌得嚟有墨魚味。即炒大蜆 $40大蜆果真即炒,上枱好香,豉汁幾濃香,蜆肉都鮮甜,不過空殼唔少,有啲搵笨。鹹菜豬肚湯 $48我見有啲食家寫依道係胡椒豬肚湯,相信記錯居多,店家只有一款鹹菜豬肚湯,亦係打冷鋪常見湯水,有啲店舖都

鹵水鵝掌 $55
蘿蔔豬皮 $25
依張相係被我哋食咗幾舊先至影,實際又未至於少成咁。
香腸墨魚 $50
即炒大蜆 $40
鹹菜豬肚湯 $48
我見有啲食家寫依道係胡椒豬肚湯,相信記錯居多,店家只有一款鹹菜豬肚湯,亦係打冷鋪常見湯水,有啲店舖都有鹹菜胡椒豬肚湯或胡椒豬肚湯,上次晌增煇試過佢個胡椒豬肚湯,確係幾正。今餐個鹹菜豬肚湯,鹹鹹酸酸,天熱飲幾醒謂,鹹酸菜多到不得了,豬肚就偏少,得嗰幾舊。整體個湯水都OK,但我嘅老婆一飲就知佢落咗味精,要扣分。
方魚蠔仔粥 $60

潮州粥一向都幾有特色,又似粥,又似飯。方魚蠔仔粥,方魚碎碎好鬼少,蠔仔就意外地有幾多,加埋少少肉碎,像湯飯般,加上個湯底有少少魚鮮味,算為成晚拉番啲分。
今餐食咗唔少嘢,食完有啲失落
,對樂園真係有啲失望,據知佢都係依區打冷老字號,咁耐都唔執應該有一定食力,莫非越做越差?屋企人同聲話唔會再嚟喎!唉,我都有同感。