上星期同朋友嚟大角咀慶祝生日,原來呢度新開鮨樂。之前喺中環食過lunch set,連鎖壽司店呢度食材都日本直送,新鮮D,今次就試埋佢地既晚市啦!因為係新店開張,所以呢度有唔少奧海城限定菜式同優惠。前菜我地點左「岩蠔」,每隻都好大隻,肉質紮實,蠔🦪肉帶點海水嘅香氣,味道濃郁豐厚,加埋檸檬汁就更清甜。朋友本身鍾意食鮪魚🍣,就當然要叫返幾款拖羅壽身同刺身。吞拿魚口感細嫩綿密,富有油脂香氣,魚香味十足。中拖羅幾乎無筋,口感豐富,入口即溶。而大拖羅顏色較淺,係較多脂肪既位置,食落有咬口,油分豐富,口感有啲似日本和牛咁😌。即使唔蘸豉油,魚香味十足😊,都夠哂新鮮。而賣相最吸引一定係「吞拿魚拖羅丼」,有齊大拖羅、中拖羅同吞拿魚腩蓉鋪滿壽司飯上,啖啖滿足🥰。食完壽司刺身又要試吓其他嘢。估唔到呢度都有鵝肝食。鵝肝本身已經好肥美,煎香後油香味更突出。配埋薄薄香脆米紙,口感好有對比,加黑醋食落帶點香甜,降低油膩感。「蟹味噌甲羅燒」又係幾特別,蟹殼放左好多蟹肉同蟹膏,再加埋味噌煮夠哂惹味,用嚟配白飯或者係旁邊嘅魚乾就一流👍🏻!「時令寒鰤薄切」入口彈牙清爽,配埋爽口嘅青蔥同埋洋蔥,口感同拖羅截然不同。「鹿兒島西冷

「時令寒鰤薄切」入口彈牙清爽,配埋爽口嘅青蔥同埋洋蔥,口感同拖羅截然不同。「鹿兒島西冷和牛巨切壽司」相信又係最吸睛🤩,有成20 厘米長既和牛薄片,微微炙燒過所以幾有油香🥰。當然唔少得「時令刺身盛合」,有齊帶子、三文魚、生蝦等刺身,食落鮮味十足。

最後唔少得甜品🍧,呢度都會提供特別口味雪糕。我幾鐘意南瓜🎃味,食落味道突出,而椰子🥥會清新D。

整體感覺都唔錯👍🏻,食材都幾新鮮。我就幾推薦「吞拿魚拖羅丼」、刺身、鵝肝、蟹味噌甲羅燒、雪糕都幾正👍🏻,而且澳海城分店有限定優惠同菜式,想食日本野既朋友可以去試下~~
岩蠔
拖羅刺身 2切
吞拿魚盛合(5 件)
吞拿魚拖羅丼
吞拿魚盛合(5件)
時令寒鰤薄切(洋風)
時令刺身盛合
香煎鵝肝配米紙黑醋
蟹味噌甲羅燒
鹿兒島西冷和牛巨切壽司
椰子雪糕/迷你南瓜雪糕
岩蠔
拖羅刺身 2切
吞拿魚盛合(5 件)
吞拿魚拖羅丼
吞拿魚盛合(5件)
時令寒鰤薄切(洋風)
時令刺身盛合
香煎鵝肝配米紙黑醋