2009-06-26
雖然好耐無嚟過,但咁啱同兩個朋友去海港城,就去呢間麻布茶房開餐。叫咗三個set,等咗好耐,突然一個負責㕑房部的男士(即係唔suppose上菜的職員)將一碟野放咗响我地枱面,碟野係咩又唔講,又唔比餐具。我以往响呢度叫set,都係所有餸菜飯前菜準備好一齊上,你有幾時見過叫套餐時會先上碟餸,然後過二十分鐘先比碗白飯你吖?結果我叫咗個女侍應問點解唔係一set野上,又唔比餐具時,佢竟然白咗我一眼(千真萬確,仲要附送「無你咁好氣」的表情),然後好晦氣咁話:咁我拎餐具比你嘞!我當時真係呆一呆,過無幾耐佢拎啲餐具嚟係用力地晦氣地掉在桌上,然後頭也不回走開。之後我特別留意個位女侍應,發現佢對個個客都係咁差,比張單人地時又會求其放在枱上,個人企到斜晒,好似唔想撈咁。之後我發現成間餐廳都無乜邊個服務好,有個男主任,有個客叫佢快啲上甜品,因為趕時間睇戲,佢竟然用呼喝的語氣話:我依家上甜品比你囉!好彩個客係弱質女流,比我真係會鬧爆佢!之後上甜品(係一個以紅豆作賣點的雪糕),我地發現啲紅豆係鹹既,仲淨係得4粒,於是叫個位女侍應(好不幸地總是遇到她)問一問,她即時的反應是:即係想換過喇!好似我地想呃佢食多碗咁!佢講
之後上甜品(係一個以紅豆作賣點的雪糕),我地發現啲紅豆係鹹既,仲淨係得4粒,於是叫個位女侍應(好不幸地總是遇到她)問一問,她即時的反應是:即係想換過喇!好似我地想呃佢食多碗咁!佢講完就轉身話幫我地問吓,之後佢回應係:個啲係碗豆嚟!咁我即刻問:咁啲紅豆呢?佢好似唔想回應咁,我唯有再強調:menu係寫明有red bean,之後佢又好晦氣咁拎走碗野,再慌死我唔知咁、明顯地白咗我一眼,轉身就走!!!!!!過咗一陣,果位態度好差既主任拎住本menu,叫我地自己查吓!我一打開,明明寫住red bean paste,我就問啲paste呢,佢話係一個豆沙球,我話:根本碗野嚟既時候就無豆沙球,之後位主任竟然好無智慧咁話,咁我加番個球比你囉!我真係谷到爆,碗野一早收咗入去,仲要係雪糕,攪咗咁耐先話加番個球落去?我就回覆:你換個碗比我喇!然後就同佢講你地全間餐廳啲service好差,特別係個位女侍應。結果佢都無乜反應,靜係講句唔好意思就走人。
之後我聽見個女侍應同主任細聲講大聲笑,之後個女侍應仲擺到明响我地面前同另一個侍應講:我唔serve呢枱,啱啱投訴完,你攪掂佢!!!嘩!一個侍應比個客投訴,主任唔責罰之餘仲可以細聲講大聲笑,仲可以肆無忌憚咁點其他侍應serve佢唔喜愛的客,成間餐廳management之差,主任公然包庇,真係令人驚訝!!!
經濟不景,大家唔係更應該做好份工,保住飯碗,開得門做生意既唔係會努力確保服務食物質素,保持競爭力咩?呢間以前好出名的日式甜品餐廳,淪落至此,實在令人感嘆!而我亦決定成全麻布茶房,以後唔再幫襯!