2021-04-19
講起港式奶茶,每一間茶餐廳嘅茶水佢哋沖出嚟手勢都有啲唔同,正因為咁樣我好鍾意周圍去茶餐廳飲下唔同師傅手勢嘅奶茶㗎。我自己飲奶茶就比較鍾意茶味重過奶味,出邊有啲茶餐廳嘅奶茶色水好靚但係飲落去冇茶香味,只有好重嘅奶味,亦都有一啲茶餐廳佢哋沖嘅奶茶唔知係咪茶膽比較濃,沖出嚟嘅奶茶會比較澀口(即係飲完個口會有少少鞋鞋地嘅感覺。)通常第一次去茶餐廳食嘢就會叫杯熱奶茶,如果覺得熱奶茶好飲就會記住間舖頭,下次再去嘅時候再試埋佢嘅茶走,上面講嘅都係我飲港式熱奶茶嘅少少經驗。通常飲奶茶都係當(附送)餐飲,其實奶茶如果沖得好嘅如果要我額外加錢嘅話我係絕對唔介意,因為呢一門藝術真係好代表到我哋香港嘅飲食文化;講咗咁耐其實我想講呢一間嘅奶茶算係我近年喺香港飲過算係幾好飲嘅奶茶,首先如果你經過門口嘅話會聞到一浸浸好香好新鮮嘅茶味,而響水吧嘅師傅,佢嗰種自信,同埋佢會主動同啲客人講解奶茶嘅小歷史同知識,最緊要嘅係佢唔係淨係識吹水佢真係識得沖茶。師傅對奶茶嘅執着,同埋熱誠,我呢一個肥妹係完全感受到㗎。依家嘅香港咖啡室(Cafe)珍珠奶茶開到成行成市,而港式奶茶一路都只係響茶餐廳度有時做吓跟餐飲品,又或者奶茶癮發作求
依家嘅香港咖啡室(Cafe)珍珠奶茶開到成行成市,而港式奶茶一路都只係響茶餐廳度有時做吓跟餐飲品,又或者奶茶癮發作求其搵間茶餐廳叫一杯頂住,想搵啲有茶香嘅奶茶已經好難嘞。
呢一間以奶茶為主打嘅餐廳,雖然鋪仔細,經常都有好多人專登揸車過嚟飲奶茶(因為做嘢關係成日都經過呢區😛,經過而又有時間又有位嘅話我都會入去整返杯飲㗎),題外話:其實如果你用心同勞力去經營一件事情,係真係會有人發現㗎,希望香港有更加多好味嘅餐廳同小店😋