2021-05-27 654 views
送咗小朋友上校車之後,我就同班媽咪朋友去食早餐。其中一個媽咪介紹話灣仔嘅「我杯茶」唔錯,於是我哋幾個立即去試。鋪頭唔係好大,只有三張4人枱同一列bar 枱。地方比較窄,未至於背貼背,不過都要大家互相遷就下,如果唔係就會觸碰到其他人。而家天氣咁熱,就算餐廳開大冷氣,我哋可能又食熱嘢啦,大家都食到成身汗😅既然叫得做「我杯茶」咁佢嘅奶茶一定有返咁上下水準啦!於是我叫左杯大嘅熱奶茶同沙嗲牛肉仙草麵嚟試吓。其實餐廳係自己出去點餐,等嗌number,之後再自己拎埋位。不過老板好nice,佢見我哋坐咗埋邊,唔方便起身去攞食物,佢專登攞過嚟俾我哋😊熱奶茶(跟餐,加大$17)茶味香濃,唔會苦澀;沖出嚟嘅顏色好靚;花奶分量適中,唔好黏住喉嚨。真係好飲喎!我會願意專登再去,為咗呢杯茶。沙嗲牛肉仙草麵($48)大家一見「仙草麵」都好好奇,究竟係咩嚟㗎?係咪凉粉嗰啲「燒仙草」之類呢?一或係「蒟蒻麵」?原來「仙草麵」係用鐡皮石斛榨汁,再用山泉混合而製嘅,綠綠地色,淋淋地,口感似陽春麵,冇乜特別味道。沙嗲牛肉個汁甜甜地,食到粒粒花生碎,就算撈埋喺個湯到都唔會稀晒。牛肉冇筋,唔靭,夠入味。

熱奶茶(跟餐,加大$17)

沙嗲牛肉仙草麵($48)
2021-05-24
$65 (Breakfast)