Hiring
$18,000-$20,000
Monthly
2019-12-01 95 views
今日嚟到尖沙咀逛街諗住食下韓國嘢,見到OpenRice好評咁多,就諗住去朝拜下啦。一入到去餐廳,我哋就比佢成個鎖牆吸引着,就好似首爾塔上面可以俾遊客扣住鎖嘅長一樣,呢間餐廳都可以俾食客同情人或者朋友扣想自己嘅鎖。主題十分之新穎,後來先知道原來大部份侍應都係韓國人,所以感覺就好似去咗首爾一樣。菜色方面,都十分authentic。大部份你想喺韓國食到嘅餸菜,呢度都有。既然嚟到,就梗係試吓韓國豬手同埋海鮮pancake啦!唔好以為喺香港食嘅豬手就一定係細份兼貴價。當豬手嚟到嘅時候,我哋都嚇咗一跳,因為份量真係十分之對得住價錢。三至四個人食其實都夠食。除咗豬手之外,亦都有生菜同埋生蒜頭一齊包住豬手嚟食。豬手味道十分之濃,而且整得好淋,識落加埋個生蒜頭,同韓國食嘅根本就冇分別。而且豬手位置亦都揀得十分好,簡直係啖啖都係肉,最好味就係佢塊豬皮,整得好彈牙,好好味。另外,就講下我最鍾意食嘅海鮮煎餅。就算喺韓國食,都唔係度度都整得好食。呢度嘅海鮮煎餅,用料十足。啖啖都有海鮮喺裏面,而且整得超級chewy,又唔會太油, 十分推介!另外我哋仲叫咗一個小食,就係佢嘅芝士條。我哋咬咗第一啖就覺得佢超級脆,揸得

另外我哋仲叫咗一個小食,就係佢嘅芝士條。我哋咬咗第一啖就覺得佢超級脆,揸得好乾身,然後再拉成條芝士絲就拉到好長。鍾意食芝士嘅人就一定唔好錯過啦。
芝士條

最後點都要買番杯韓式飲料試吓,我哋就叫咗個青檸薄荷生薑茶。你見佢大大杯熱,而且唔會太甜,有博博嘅薄荷香味。唔鍾意飲凍野嘅就啱晒。青檸薄荷生薑茶。你見佢大大杯熱,而且唔會太甜,有薄薄嘅薄荷香味。唔鍾意飲凍野嘅就啱晒。
青檸薄荷薑茶

最後有一樣野值得特別提既,就係佢個寄信俾未來嘅自己嘅信箱。餐廳出邊擺咗個信箱,只要即刻即場喺度寫封信,餐廳就會係2020年嘅一月幾番俾自己,見呢個idea咁得意,我哋臨走前都寄咗封信。所以呢度真係啱晒同一大班friend食完飯再寄信比自己, 10分有心思。
芝士條
青檸薄荷薑茶