2006-03-07 2 views
間唔中要同鄰部的妹妹仔聯誼一下,收下風,咁至可以保持消息靈通。張單當然由我埋,地點自然由佢地揀,選了在這裡,我當然沒有異議的能力。呢度開左咁耐都未幫襯過,原來午飯時間都幾多人。五個人訂了一張長檯,坐得都幾舒服。裝修得不錯,幾美式餐廳的感覺,有吧檯,喜歡的話飲番杯至食野都仲得。午餐沒有套餐,只有散叫,價錢介乎Ruby Tuesday同Dan Ryan中間,選擇也相若,以意美式菜為主。食咩由妹妹仔們話事,前菜叫了湯及沙律,主菜要了芝士漢堡、肉眼扒、烤辣雞三文治及芝士長通粉。先來的麵包籃幾夠份量,麵包種類都夠多,有合桃包、芝麻包及法包等,但切得不夠徹底,舊舊都大大舊的,要落手落刀去分,搞到未開始食就一檯都係麵包碎;要了幾個湯,出名的是農夫周打湯,用一個幾大的圓麵包盛著,周打湯幾濃郁夠味,也有蝦、魷魚、帶子等海鮮在內,幾豐富,連埋個包食,仲一定飽;洋蔥湯有一塊芝士在面頭,幾膩口又無咩味道,洋蔥湯本身反而還不錯;沙律方面,要了燒雞木瓜及凱撒沙律,相比之下,還是喜歡後者,羅馬生菜幾新鮮,藍芝士汁幾好味,炸麵包粒也不錯。木瓜沙律甜甜地,但雞肉只一般;主菜方面,水準也是一般。芝士漢堡選了藍芝士,是一舊

主菜方面,水準也是一般。芝士漢堡選了藍芝士,是一舊的放在牛肉上,很膩,其實要回平時的片裝芝士更好。牛肉漢堡有烤的香味,但肉質鞋且韌,似在嚼牛皮,以美式餐廳來說,這個漢堡算唔掂;牛扒是加拿大肉眼,要了四成熟,燒得也算剛剛好。說是炭燒都幾有香味,唯肉質一般,不過12安士收二百四算不是太貴;烤辣雞三文治夠大堆頭,但雞肉幾鞋口,不過食完多數夠飽;長通粉算是穩陣的一味,味道是略淡了一點。

甜品只叫了奶凍panna cotta,吃了一小口,嚐不真。侍應服務算周到,還會跟進客人對食物的意見。

連幾杯咖啡及汽水,埋單一千零八十幾,食物唔算好,起碼比Dan Ryan,甚至是Ruby Tuesday都差。不過地方真的好坐,位處黃金地段,同埋個大吧檯真的幾吸引,都可以來happy hour的,唔使成日都去Zentro嘛。