2017-07-28
朋友是要耐不耐見吓面吹吓水開心吓嘅!友人提議到這裡,反正我都未黎過,只係聽人講過抵食,我們一行四位女士,就決定聚腳在龍寶。朋友先到攞位,我在6:15分到達,現場已有三分一食客,普通星期四晚上,可說是幾旺場呢!我地叫左 : 清蒸沙巴虎斑 $48 (特惠價),茄子牛根腩煲,紅燒乳鴿2隻,上湯雲耳浸鮮什菌。簡簡單單有魚,有菜,有肉,我們便足夠了,志在吹水嘛!第一味黎就係乳鴿 $38 一隻,不夠大隻,唔夠肉厚,味道OK,但不值推介。第二味黎就係上湯雲耳浸鮮什菌。有時菜,有雲耳,有什菌,有甘笋,上湯味道很清甜,沒有重味精,這個菜是合格之上。第三味黎就係茄子牛根腩煲。做得幾好味。除了茄子和牛腩,還有冬菇。牛腩切到細細件,唔見有牛根,成煲野牛份量唔多,莫非牛肉太貴了嗎?最後一味就係清蒸沙巴虎斑,也是最好味。蒸魚時間剛好,魚肉質感滑嫩,感覺非常新鮮。這條魚只$48。簡直是超值美味之選。食飽飯後,伙計自動送上四個橙(免費),橙完全唔大個,我地估是酸的,結果是很甜的,仲好有香橙味,真係驚喜。送了水果,就沒有甜品送,要自己另外叫。我地本想叫紅豆沙,但佢話買哂,叫我地不如要木瓜雪耳糖水,是旦啦!一上枱,見到碗
送了水果,就沒有甜品送,要自己另外叫。我地本想叫紅豆沙,但佢話買哂,叫我地不如要木瓜雪耳糖水,是旦啦!一上枱,見到碗邊四圍都沾住糖水,第一 : 買相唔得,第二 : 味道過甜,真係麻麻地囉!
杞子桂花糕,買相OK,睇得出用真材實料做出來,味道和質感唔錯,這個算是合格呢!