2013-07-06 833 views
又喺「好友狂嚐曲」系列,今次收到嘅曲奇禮物喺來自以專賣芝士蛋糕嘅Cheesess,近日店方新推出手製曲奇,不單味道挺特別,用料亦以健康為主,無添加、無防腐、更無人造色素,所以保存期只有兩個星期,而且一口氣推出成7款,據講遲啲仲會加入其他口味,咁就要拭目以待喇。今次收到嘅禮盒裝包裝得好精緻,簡單啡色嘅紙盒,以麻繩取替絲帶,帶點原始啲嘅味道,跟用上健康嘅素材幾夾。內裡每款曲奇都以獨立密封小袋包裝,絕對夠使衛生,而且,還有張小紙條釘在小袋邊,清楚註明曲奇嘅名字,很用心嘅包裝。核桃提子曲奇核桃同提子都落得唔少,咬落要鬆脆有鬆脆,要煙韌有煙韌,加上曲奇本身做得唔錯,唔太甜又鬆化。燕麥紅莓提子曲奇好健康嘅一款曲奇,有紅莓乾,又有提子乾,加咗燕麥令曲奇本身個口感豐富咗同咬口咗,依個我幾鍾意。鬆化牛油曲奇傳統嘅原味牛油曲奇,好有牛油香,而且鬆化得好緊要,食起嚟好似一朕風咁。伯爵茶曲奇餅身入口非常鬆脆,茶香亦隨隨滲出,感覺清香不俗。好茶味曲奇嘅朋友,值得一試。燕麥曲奇比上面塊燕麥紅莓提子曲奇更加重燕麥嘅成份,感覺更粗糙,實際就更高纖。食落煙韌好有咬口,加上喺少甜版本,食得令人更安心!杏仁曲奇杏仁碎唔會樁

核桃提子曲奇
核桃提子曲奇
燕麥紅莓提子曲奇

,依個我幾鍾意。
鬆化牛油曲奇
鬆化牛油曲奇
伯爵茶曲奇
伯爵茶曲奇
燕麥曲奇

,加上喺少甜版本,食得令人更安心!
杏仁曲奇
杏仁碎唔會樁到碎濕濕,所以大大粒嘅杏仁碎咬落卜卜脆,配以鬆軟嘅餅身,老婆特別鍾意。
杏仁曲奇
燕麥可可曲奇

個可可曲奇本身賣相唔差,只可惜近來天氣有啲熱,曲奇面嘅朱古力漿有啲溶,令到個包裝「肉酸」咗啲
。凡燕麥系嘅曲奇小弟都鍾意架喇,依個都唔例外,仲要襯埋朱古力味,更啱我心水啦。如果加入埋朱古力粒入去,相信好味都不得了喇
燕麥可可曲奇
因為喺經食友餽贈,唔知咁樣一盒零售價要幾多錢,只知友情無價,多謝盡在不言中
Cheesess手製曲奇
TakeAway