2014-02-03 897 views
正所謂好事成雙,估唔到從老婆同事所贈,再遇番詩特莉阿姨曲奇嘅滋味無耐,又獲食友相贈小弟一包詩特莉阿姨曲奇 。雖然今次只喺散買嘅包裝,但相信都喺食友嘅精心挑選。散賣嘅款式一般都預備咗近20款,所以,選擇唔少,定價為$38 / 100克,約6-8塊左右,都唔算貴呀!曲奇以印有詩特莉阿姨個嘜頭嘅紙袋袋住,上面寫住佢哋口嘅曲奇喺以全人手製造、新鮮烘焙、用上質優食材,可謂製作用心、誠意付出,有別機械倒模式製作。內裡嘅5塊曲奇,外形、厚度各異,確實全人手製造嘅明證 ,再者,5款味道都好有特色,味道突出,絕對製作用心 !收到依包小禮物時,食友無刻意話我知有咩味,要等小弟估吓喎,不過,都唔算太難估嘅。5款味道分別喺黑芝麻曲奇、粟米片提子曲奇、藍莓曲奇、香橙曲奇及蘋果曲奇,令小弟又有一次豐富嘅下午茶 。 黑芝麻曲奇 唔使多講,齋睇外貌都知佢喺黑芝麻曲奇,不過,食落芝麻香味非常突出,最易估中嘅一款味道。 粟米片提子曲奇 加入粟米片,令曲奇多份脆口嘅質感,整體寧捨香脆,而曲奇中嘅提子乾令人食起嚟帶點煙韌,口感非常不錯。 藍莓曲奇牛油曲奇配搭藍莓乾,一切嚟得預期,雖無太多驚喜,但味道平和
,再者,5款味道都好有特色,味道突出,絕對製作用心
黑芝麻曲奇

黑芝麻曲奇

藍莓曲奇
牛油曲奇配搭藍莓乾,一切嚟得預期,雖無太多驚喜,但味道平和。
藍莓曲奇
香橙曲奇

較少見到嘅生果味曲奇,一口咬落橙味好出,不過,最意外喺曲奇中加入咗橙皮粒,有咬口,而且令橙味嘅誘發更強,值得推介
蘋果曲奇

另一款討人歡心嘅生果味曲奇,曲奇做得薄脆,又含蘋果果肉,所以,蘋果嘅味道既清香,又實在,讚呀
蘋果曲奇
多謝食友嘅心思,又讓小弟狂嚐曲,亦推動我繼續寫依個系列
TakeAway
Type of Meal