2015-12-10
畢業後已經有好耐無見過d同學,於是近日終於的起心肝去約佢地出黎食飯,我地就揀左就腳又多野食揀既九龍灣徳福商場去開餐,行左一陣就去左新開既嚐越~以前既嚐越較細,燈光又較暗,而現在既嚐越就搬左去隔離,更大之餘仲好光猛,裝修設計行簡約路線,感覺好乾淨!坐低後我地就叫到成枱都係食物,咁開心就梗係要相機食先喇~~前菜我地揀左水晶軟殼蟹米紙卷,口感清新開胃,軟殼蟹炸得金香美味,沾上越式魚露下,口感就更是鮮味醒神,食在口中尤感滿足,好味道~~再黎就係朋友w好想食既咖哩麵包蝦,黎到時貌相不俗,蝦好大隻之餘,更是彈牙入味,加上份量頗多,而且又唔辣,外層麵包更是烘得軟香爽脆,以麵包沾取咖喱汁夾上鮮蝦食用下,尤是美味無窮,食得我們都紛紛讚好!跟住出場就有炒得剛剛好又唔老既馬拉盞炒嫩菜,菜身爽口,唔會太咸,甚是野味~最愛食飯既A朋友就叫左個原個菠蘿咖哩海鮮炒飯,飯底炒得香口唔乾身,咖哩帶香而唔辣,加上鮮蝦及其他海鮮和肉鬆下,就倍感鮮味,份量亦頗多,都算唔錯!而身為食肉獸的我就揀左香茅炭燒豬頸肉, 份量雖然唔算好多,不過都好入味,邊皮位置燒得微焦,很是香口,加上沾上甜甜酸酸的泰式醬汁下,更是滋味無窮!經過一輪大
經過一輪大食特食同不停談天說地後,就咁就過左成3個鐘,快樂真係不知時日過,很期待下次再同舊同學聚會,再食過笑過~!!