2021-04-30
而家生活節奏越嚟越急促就無人不知,但如果因為咁樣而令到lunch都要求其食嘅話相信好少人會妥協,就算要快食都唔可以忽視食物嘅質素,呢啲就係現今香港人嘅精神尤其中環一帶基本上都係寫字樓嘅天堂,連行步路都需要快過人,更何況食呢。喺呢一個咁倉猝嘅環境底下總算搵到一間節奏慢得來快快得來慢嘅餐廳。就係Alfafa Cafe呢一度order形式就係先叫然之後喺個座位度等一等就會有同事送上食物,等候時間唔算好耐,但食到嘅絕對係中上級嘅美食。每一道set lunch都奉上餐湯餐包同埋沙律,羅宋湯足料而且淡淡都係新鮮蕃茄製造,至少唔會飲得出大量調味料,感覺係非常清新。至於餐包亦都唔係普通牛油餐包反而係軟法包,鬆身但同事保持一定嘅韌度,至於羽衣甘藍沙律就絕對係健康之選素菜薯蓉千層麵: 一個非常飽肚又唔覺得「溜」嘅嘢食,一大堆嘅薯蓉同埋千層麵提供非常充足嘅澱粉質,薯蓉打磨到非常creamy嘅狀態, 並唔會起顆粒感,千層麵配茄汁絕對係絕配,再整多啖素菜平衡返大量嘅澱粉質,換來更清爽怡人嘅感覺。就算人流比較多但員工嘅效率保持高水平嘅狀態所以絕對放心喺倉猝嘅時間仍然滿足到食慾