2022-09-06
因為太耐冇去過日本啦,所以其實都好想食日式嘅炸嘢。最近喺網上見到有一間都幾出名嘅日本過江龍天丼店。難得有呢個機會,就當然要試吓啦。等我喺香港都食下日本嘅味道。我自己都幾鍾意餐廳嘅環境,我覺得餐廳嘅坐位都幾舒服,同埋都幾有日式嘅氣氛,好似去咗旅行咁。至於嘢食方面,首先我想介紹嘅就係江戶前天丼,呢個天丼真係夠晒足料,一共有穴子、海老、小柱魷魚天婦羅餅、溫泉蛋、海苔、英豌豆,真係見到就覺得夠晒豐富。有啲人可能唔知穴子係咩嚟,其實穴子都係鰻魚嘅一種嚟㗎,不過佢嘅脂肪會比較少,所以食起上嚟都比較健康。同埋呢條穴子真係好大條,啖啖肉嘅感覺好滿足。至於其他炸物一樣好食,話咁快就食晒成碗丼飯。之後要介紹嘅丼飯係上天丼,雖然呢一份上天丼冇穴子,但係取而代之有好特別嘅白身魚。我覺得白身魚嘅味道唔會比穴子遜色,佢嘅口感係外脆內軟,肉質清甜仲要好彈牙。趁熱食嘅話真係超級滿足。如果大家都鍾意食天丼嘅話,就真係要試呢間啦。絕對唔會令你失望。