2015-03-30 712 views
九龍城多泰國野食好多人都知。。。但多數都係個道啲出名名店。。我對上個次係九龍城食野好似已經係三年前。。。仲要係食清真野 一直都想去試下泰菜。但因為地點上真係太偏。。冇地鐵去。好麻煩。gathering九九唔去。。。但是日機緣巧合下,同兩個朋友衝左去。朋友介紹呢間係街市大樓頂樓嘅泰菜,佢事前已經講明。坐得唔舒服。。。始終街市上面大排檔。對佢環境都冇咩要求。最緊要好食 一上到去已經好多人。。。同層仲有另一間邊爐店。。我見佢打邊爐煲好有特色。。我個朋友話呢間野都出名,下次試下先。。講返泰菜。。。去到七點咁上下。唔使等位。。叫左三個餸。。 青木瓜沙律$45。。至愛,泰菜必點。。呢度有埋生菜跟。。。好似食生菜包咁。。好味。大大碟 柚子沙律$65。。清爽。啲金柚同個汁都好好味。。有兩隻蝦。。。 酸汁明爐炸生魚$168。。。呢個有驚喜。好好味。。首先一上枱我地三個就俾佢個份量嚇親。。好大條。。上面仲有一堆蔬菜。佢跟土一碗湯。俾你煲左之後慢慢加入去。。 首先講下個湯底。。。佢有別於其他。佢唔係冬陰功底。。而係有啲泰國酸子肉碎整嘅濃湯。。就咁飲都唔錯。。同行友人唔食得辣。。所以揀左小
我對上個次係九龍城食野好似已經係三年前。。。仲要係食清真野

講返泰菜。。。
去到七點咁上下。唔使等位。。
叫左三個餸。。

首先講下個湯底。。。佢有別於其他。佢唔係冬陰功底。。而係有啲泰國酸子肉碎整嘅濃湯。。就咁飲都唔錯。。同行友人唔食得辣。。所以揀左小辣。。
另外條魚係生魚。。炸得唔會太乾。。剛好。好多肉。。。個人認為。。炸左嘅明爐魚會好味啲。因為比較香口同口感豐富點

我地三個人食曬所有野。。岩岩好,唔太飽。。
。埋單$278.每人一百都唔使。。抵。。值得推介
2015-03-28
$93 (Dinner)
  • 酸汁明爐炸生魚
  • 青木瓜沙律