2022-08-30 770 views
同朋友黎左食上海野,一間叫上海點匠嘅小店,木系裝修,店內光猛冷氣足,感覺唔錯。睇睇餐牌點咩先,枱上有茶提供,似係蕎麥茶,好香啊。🥢雪菜肉絲炒年糕因為好肚餓,同朋友一口氣叫左幾樣澱粉質,哈哈。第一樣係炒年糕,雪菜、筍絲、肉絲同炒,年糕軟腍煙韌,鹹鹹地好好味,口感勁正。🥢上海粗炒再來有粗炒,配料有椰菜、冬菇、肉絲等,豉油好香甜,炒得香口唔油膩,麵條有咬口。🥢招牌小籠包食上海野又點少得食點心,先來客小籠包,一客有四隻,皮薄多湯汁,夾起亦唔易爛,湯汁勁鮮味,好好食,我覺得應該要叫一人一籠。🥢上海生煎湯包另一樣愛食嘅係生煎包,即叫即煎製作需時,上面幾樣食得七七八八先到。上枱時店員提示湯包十分熱要小心食,哈哈,朋友一口咬落去湯汁四射,好彩無中招啫。外面煎得香脆,入面滿滿嘅湯汁,又係超好味,必叫!🥢流沙心太軟最後仲加左份甜品心太軟,其實有啲似高力豆沙,不過個餡就變左做流沙嘅鹹蛋黃奶黃,餡料又香又甜,外層鬆軟香口,好食!點咁多樣都好食喎,下次黎食晚餐試下佢啲小菜先。
睇睇餐牌點咩先,枱上有茶提供,似係蕎麥茶,好香啊。
🥢雪菜肉絲炒年糕
🥢上海粗炒
🥢招牌小籠包
🥢上海生煎湯包
🥢流沙心太軟

點咁多樣都好食喎,下次黎食晚餐試下佢啲小菜先。
2022-08-29
$130 (Lunch)