2017-07-22
今曰看完一沈重的歷史電影,看罷心情沈重得很,就決定隨便找家食店醫肚。這家食店在晚餐時間坐無虛席,燈光暗暗地,幾有熱鬧的氣氛。另有霓紅的招牌亮著,同半開放式廚房,帶點街頭特色。火車頭湯河$88這湯河比一般的湯粉大碗,我覺得足夠兩個細食的女仔share. 配料方面都幾豐富,有牛腩、牛丸、生牛肉同牛筋等。各材料質量唔錯,真的不知道吃哪一樣先,正合心多的人,一次過ko曬。湯底十分清澈而鮮甜,有牛骨的甜味但又唔會好油,河粉滑溜,不錯!越南特色春卷$63一客有三條,春卷十分香脆,夠囇新鮮熱辣,咬下去時還在冒煙!餡料以蔬菜為主,包著生菜吃,味道唔錯!生牛湯河$64這生牛肉肉質都幾滑溜,即使熟左都無鞋口,又有牛肉味。湯底很鮮甜,而且湯粉份量十足,食極都食唔完,感覺好滿足。馬拉盞通菜$57這炒菜火喉十足,通菜嫩口,馬拉盞十分惹味又唔辣,正!食完餐飯,心情好番囇,可能美食總有冶癒功能罷。若果下次在附近行街,一定encore 一下。
火車頭湯河$88
越南特色春卷$63
生牛湯河$64
馬拉盞通菜$57
這炒菜火喉十足,通菜嫩口,馬拉盞十分惹味又唔辣,正!