2016-08-28 222 views
是日朋友帶路食好西,又係觀塘工廠區。今次呢間食店好隱蔽,唔係朋友帶路都差d搵唔到。放工時間,電梯大堂非常多人,好彩食店在一樓,只係需要行一層樓梯。入到餐廳內同餐廳外係兩番景象,餐廳內紅色為主,頗有格調,感覺幾溫馨。一入到去,店員就非常熱情,帶我地坐低後奉上一人一杯八寶茶,好窩心!Menu好簡單,分成菜、肉、海鮮、冷盤四大類。而晚市會有2-4人套餐,每人$200有找,內容都好豐富,比散叫起碼平三分一架!我地兩個叫左一個2人套餐,已經有齊三式頭盤、湯、蝦、雞、魚、菜同炒飯。燉湯足料夠火候,好清潤。原盅上,熱辣辣,好有誠意。冷盤當中最驚喜係冰鎮鮑魚,大廚獨特既製作方法,令到鮑魚肉質爽口又有彈性。仲有少少酒味,口感同味道都一流。乾燒明蝦好香口,預先炸過令到外殼好脆,可以食埋。而蝦肉都好新鮮,好夠惹味。蒸頭腩係當晚另一個驚喜位,班頭腩好滑無骨。大廚火候控制勁佳,魚肉剛剛好熟。配少少藥材調味,好清香。籠底仲有粉絲,軟綿綿吸哂所有精華,食到停唔到口啊!最後既蒸雞、炒菜心同炒飯無咩特別,但無論用料同調味都好唔錯。清清淡淡,家常便飯既感覺。豐富但又唔重口味,合理既價錢,店主拿捏得好好。去開觀塘,有時間又
八寶茶
是日燉湯
燉湯足料夠火候,好清潤。原盅上,熱辣辣,好有誠意。
三式頭盤
蒸頭腩
香茹蒸雞
清炒時蔬
肉碎炒飯
豐富但又唔重口味,合理既價錢,店主拿捏得好好。去開觀塘,有時間又唔怕行多兩步去工業區既話,都係一個唔錯又非主流既選擇。
2016-08-16
$170 (Dinner)
八寶茶
是日燉湯