2019-07-25 381 views
在眾多的美英電視劇內, 好多時手頭唔多鬆動的主角們一般去用餐/ 買外賣通常第一時間會ORDER的不是中餐就是泰菜, 可見這兩種食物在外地是多麼的親民和得到大家的喜愛/認同, 而在香港, 泰菜館就差不多每區都會有, 無論是走哪一路線, 去骨鳳爪$50 好吃爽彈,越吃越辣,滿頭大汗粉絲海鮮沙律$69同樣地偏辣, 海鮮係所有你在這裡叫的海鮮都係呢幾種:蝦仁,魷魚,青口,沒太大驚喜, 因為一般都是雪貨, 有少少海鮮味已經係lucky day!串燒沙爹三種(豬/牛/雞) 6串 $60反而串燒有水準, 只係牛肉就可免則免了燒鰂魚$110 整晚亮點, 魚肉嫩滑, 只是足夠的塩已經可以好有鮮味, 吃起來完全唔泰式, 只要唔點任何泰式辣汁的話, 唯獨是覺得香料塞得未夠多, 這類泰式燒魚大概在哪一家(本地/泰國) 泰式菜館吃9 成都做得出水準來, 差別的只是配料的配搭, 可能這好比我廣東人做白切雞一樣, 但我們則還是很容易見高低, 因為現今社會大家可能都未必有個完整嘅廚房爐具,

而在香港, 泰菜館就差不多每區都會有, 無論是走哪一路線,

去骨鳳爪$50 好吃爽彈,越吃越辣,滿頭大汗

燒側魚
2019-06-16
$170 (Dinner)
燒側魚
  • 燒鰂魚