聽朋友講旺角開咗一間台灣黎嘅麻辣火鍋舖,我同女朋友去完台灣之後就一直好掛住台灣嘅麻辣火鍋,今日做完gym點都要去會一會佢。先點左一個招牌夫妻鍋,即係鴛鴦鍋,一邊係麻辣令一邊係酸菜白肉。經理話佢個麻辣湯底係熬製左12個鐘頭嘅牛骨湯,可以先飲一碗再打邊爐,果然試咗一啖之後,就覺得麻香味濃,湯底本身仲有鴨血,佢嘅鴨血絕對拍得住台灣嘅口味,令人一試難忘。酸菜白肉鍋就微微帶有點酸味,用嚟解辣係一流。打得邊爐又點可以唔叫牛肉呢,叫咗一份細嘅手切牛小排,估唔到都幾大份,兩個人食細食啲都食唔晒。牛小排唔太肥就最啱我同我女朋友食,而且肉味濃郁又有咬口,配合麻辣湯底真係一流。野生竹笙同凍豆腐放落個麻辣湯底度,吸盡麻辣湯底嘅精華,真係冇得輸架。而且竹笙又夠晒爽口,會令人食到唔停口。廣島生蠔一份有六隻,全部都大大隻,只要掌握得好時間淥得啱啱熟,就會食得出生蠔嘅鮮味,而且一啲都唔腥,食得出用料新鮮。個百香果鮮吉綠茶唔太甜,帶有新鮮吉仔嘅微酸,如果唔食得辣嘅朋友用嚟解辣係一個唔錯嘅選擇。最後仲送咗一個芋圓蕃薯糖水,本來食到好飽嘅我哋都係諗住淺嘗就算,但最後都係忍唔到口食晒因為真係好好味。總括來講呢一間回頭率絕對有

招牌夫妻鍋

手切牛小排

野生竹笙
凍豆腐

廣島蠔

百香果鮮吉綠茶

芋圓蕃薯糖水

總括來講呢一間回頭率絕對有100分,好想快啲再叫多啲朋友一齊食多啲唔同嘅嘢食。
手工鮮蝦丸
拍青瓜雲耳