2019-12-21 1536 views
雲南小鍋米線 #屯門雖然而家好少post米線,但喺未開呢個account之前嘅我絕對係一個超級米線控,基本上嗰啲全港十大米線店我都試暈晒🤪🤪所以而家先咁少再食。唔知大家有冇聽過石蔭有一間好出名嘅米線店,位置有啲偏僻,而且店舖比較細,但佢哋嘅雞絲螺旋藻配料非常出名,呢一間就係屯門嘅分店!(當然作為米線控嘅我亦都試過石蔭嗰間啦,仲要係特登搭去)雖然依家唔係總店,但係都好多人食,而且絕對冇令我失望。豬頸肉豬腩肉豬軟骨酸辣米線 $49唔好睇佢要成$50,但係真係好多料,而且好好味,特別係佢嘅豬軟骨,非常淋,啲軟骨淋到漿住晒個口,完全唔使咬。豬腩肉亦唔係一大舊肥肉嗰種,而係瘦肉較多,但依然好淋。米線偏幼身,但非常有咬口,煮得恰到好處。湯底酸中帶鹹,非常濃郁。雞絲墨魚頭熱撈紅薯粉 $44個墨魚頭超級驚豔,我超唔鍾意嗰啲韌到好似擦膠咁嘅墨魚,但係呢個係異常彈牙,好咬得來唔會牙軟,我從未食過咁好味嘅墨魚,大力推介!至於雞絲個人就認為一般,特別在於佢哋真係切得好幼,一絲絲咁,雖然係佢哋嘅招牌,但係略嫌冇咩味,有啲乾。佢嘅紅薯粉係比一般嘅紅薯粉煙韌,好好咬!但係醬汁就冇乜特別,只係少少嘅鹹味,始終都係酸辣
雲南小鍋米線 #屯門

豬頸肉豬腩肉豬軟骨酸辣米線 $49

雞絲墨魚頭熱撈紅薯粉 $44
個墨魚頭超級驚豔,我超唔鍾意嗰啲韌到好似擦膠咁嘅墨魚,但係呢個係異常彈牙,好咬得來唔會牙軟,我從未食過咁好味嘅墨魚,大力推介!至於雞絲個人就認為一般,特別在於佢哋真係切得好幼,一絲絲咁,雖然係佢哋嘅招牌,但係略嫌冇咩味,有啲乾。佢嘅紅薯粉係比一般嘅紅薯粉煙韌,好好咬!但係醬汁就冇乜特別,只係少少嘅鹹味,始終都係酸辣湯正啲。

味道: 4.7/5
性價比: 4.8/5