2018-08-26
通常星期一夜晚肥妹仔都會同肥妹仔嘅老死一齊食飯,今日我哋就去咗銅鑼灣搵食。經過時代廣場見到對面有一間食肆嘅大廈, 有好多餐廳,不過肥妹仔就畀地下嘅一間食泰國菜嘅舖頭吸引到,於是就決定入去試下啦。入邊嘅裝修都好新潮,好型格, 一啲都唔陳舊! 而且座位闊落,坐得好舒服。酸辣炒咖哩配大蝦 $98肥妹仔叫呢一個咖哩其實係想點印度薄餅食嘅,不過佢呢一個咖哩好特別,唔似我哋平時喺出麵食開嘅黃咖哩!因為佢呢一個咖哩係酸味比較重,有少少似泡菜嗰種酸味嘅感覺,入邊嘅蝦雖然唔算好大隻,不過份量就好多,而且肉質爽口彈牙,吸咗咖哩嘅辣味同酸味,食落去好醒胃! 佢嘅咖哩唔算太杰身,有少少似湯咖哩嘅感覺,所以食落去一啲都唔漏。印度薄餅 $38呢個印度薄餅肥妹仔同朋友都一致贊同同覺得好好食!因為佢呢個薄餅係好重牛油味,外皮係煎到好鬆化好酥軟,點埋個酸辣咖哩食簡直就係一流,冇得輸!蛋包大蝦炒金邊粉 $98澱粉質人士嘅我叫嘅!佢嘅蛋包大蝦炒金邊粉份量都幾多先,金邊粉食落去好彈牙,麵條炒到剛剛好,唔會好乾,都幾濕潤!金邊粉嘅醬汁有少少似茄汁,酸酸甜甜,撈埋旁邊嘅花生碎嚟食好香亦都好有咬感! 金邊粉嘅外面仲有一層薄薄嘅蛋包
酸辣炒咖哩配大蝦 $98
印度薄餅 $38
蛋包大蝦炒金邊粉 $98
澱粉質人士嘅我叫嘅!佢嘅蛋包大蝦炒金邊粉份量都幾多先,金邊粉食落去好彈牙,麵條炒到剛剛好,唔會好乾,都幾濕潤!金邊粉嘅醬汁有少少似茄汁,酸酸甜甜,撈埋旁邊嘅花生碎嚟食好香亦都好有咬感! 金邊粉嘅外面仲有一層薄薄嘅蛋包住, 好香蛋味!而最上層仲有四隻大蝦,蝦味好濃,煎得香脆,同金邊粉一齊食好好食。
馬拉盞炒通菜 $78
泰式小食拼盤 $88
呢一個泰式小食拼盤有兩串豬肉串燒,兩塊炸蝦餅,兩塊炸魚餅,同埋兩件炸春捲。個豬肉串燒好香,個味醃得剛剛好,好香燒烤既味道!點埋個黃咖哩醬一齊食好好食。 炸蝦餅同炸魚餅就炸到外皮,脆卜卜,非常脆口!蝦餅個蝦味都幾濃, 而魚餅就有好多香料嘅味道, 最後個炸春捲外表炸到脆卜卜,入面有雲耳,蘿蔔絲等等,新鮮熱辣,好好食。
凍泰式奶茶 $25
肥妹仔嘅至愛,無論係港式定泰式,去到呢啲餐廳都一定會叫一杯凍奶茶嚟飲!呢一間餐廳嘅泰式凍奶茶唔會過甜,甜度剛剛好!好濃泰式奶茶嘅茶香味 ,水準不俗!!
椰青 $38
呢個係肥妹仔嘅朋友叫嘅,肥妹仔都飲咗一啖椰青水,好清甜,冇苦澀味,好好飲呀。
泰式甜品
個餐廳經理仲送咗一啲泰式甜品畀肥妹仔同朋友試下添!呢個甜品分別係用山竹同埋碟豆花做既!先講山竹嗰個啫喱, 食落去好清甜,有淡淡嘅山竹味。而個蝶豆花甜品其實就係椰汁糕加啫喱,好濃椰汁味,不過最吸睛嘅都係個淡粉藍色嘅外表,真係好靚。
肥妹仔能走嗰陣時見到有一個餐牌寫住任食!細看之下發覺原來呢一間餐廳都有任食下午茶,而且個款式仲好多添!每位$68,一啲都唔貴。如果有機會肥妹仔下次一定會嚟試下呢一個下午茶!經理仲介紹咗佢哋嘅下午茶擺盤,好靚,好似喺酒店食嘅下午茶一樣,只不過係泰式風味而唔係西式咁樣, 肥妹仔真心覺得好靚。