今日同朋友過大圍食飯吹水,其實大圍有好多小店,路經呢間糖水舖勁多人喺門口,一定係好野啦!開頭諗住食完飯過嚟食甜品,望吓餐牌先發覺原來有麵食,於是決定喺度食埋晚餐,等左一陣已經涉到兩個位入去。鋪頭應該新開,連門口招牌張紙都未撕,店舖細細裝修簡潔,牆身貼左好多甜品嘅相,我哋叫咗一個「牛腩牛筋台灣麵」( $58 )同埋「冰鎮豬手讚岐烏冬」( $68 )。老闆娘好熱情招呼,由我地揀食咩到上菜都好熱心推介佢嘅食物,佢話啲嘅麵湯底係養生湯,用天麻、大蒜、香茅等材料淆咗好多個鐘而成,確實又真係好好味,我成碗飲晒,而且啲牛筋牛腩炆得好腍,好好味!「冰鎮豬手讚岐烏冬」有幾塊切片豬手,烏冬勁彈牙撈左胡麻醬好香,仲有中華沙律同辣味螺肉配合,唔錯。如果份量再多一點會更佳。食完主菜梗係要叫埋甜品,我哋一路食已經一路留意住,幾乎每枱都叫呢個「金箔龍眼冰」(原價$55 ,特價$48 ),一於跟風!哈哈!果然係好嘢,首先賣相已經攞滿分,好似雪山一樣,龍眼有好多粒,超級勁甜。個頂有金箔,仲有啲台灣水晶珠,卜卜聲好有咬感好得意。至於下面嘅刨冰,老闆娘話用鮮奶、椰青水、龍眼打爛然後說十幾個鐘頭,到上枱時才攞出黎刨,事實上真

牛腩牛筋台灣麵

冰鎮豬手讚岐烏冬

果然係好嘢,首先賣相已經攞滿分,好似雪山一樣,龍眼有好多粒,超級勁甜。個頂有金箔,仲有啲台灣水晶珠,卜卜聲好有咬感好得意。至於下面嘅刨冰,老闆娘話用鮮奶、椰青水、龍眼打爛然後說十幾個鐘頭,到上枱時才攞出黎刨,事實上真係食得出個味道係鮮甜,唔係普通水製刨冰加汁,真心推介。
金箔龍眼冰

另外仲叫咗個「櫻花椰汁芒果紫米露」,都好好食,芒果好甜,原來仲可以比客人揀甜芒果定偏酸嘅芒果,真係未聽過。所謂櫻花係一啲粉紅色嘅珍珠咁樣,好有咬感。紫米露仲有補血功效添!
櫻花椰汁芒果紫米露

呢度仲有儲印花, 食夠$50蓋一個印,儲夠10個就送一個客甜品,而且仲唔收加一,幾抵喎!
牛腩牛筋台灣麵
冰鎮豬手讚岐烏冬