2023-11-22
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯平時食開西餐第一時間會諗到紅酒和牛扒,今次依間法國菜與別不同,佢哋係主打Apple cider同埋法式crepe。餐廳仲播放住浪漫嘅音樂,加上微弱嘅燭光,營造一個舒適嘅環境。佢哋最出名嘅係自家製嘅Apple Cider。有趣嘅係佢地係用碗去盛載,有啲似平時大排檔嘅戰鬥碗。原來依種方式係源於法國Brittany。總共有兩款味道,分別係Dry cider和sweet cider,兩款都同樣充滿果香和泡沫感。Oyster $145 打頭陣當然要食番隻生蠔,生蠔帶有微微嘅海水和金屬味,另外口感幼滑又有蠔嘅天然甜味。Cod fish fillet $178用蒸嘅方式去烹調魚柳,再加上自家製蕃茄和魚肉湯。魚肉厚身但係一樣嫩滑,加上帶酸甜嘅蕃茄湯更加突出鮮味。L’Americaine傳統印象可麗餅多數都係甜嘅,呢款就係主食所以係鹹嘢。可以見到面頭有一隻太陽蛋同埋蕃茄,內餡仲有焦糖洋蔥和肉餡,鹹鹹地又有新鮮感。La Licorne $88可麗餅配搭椰子雪糕、芒果、士多啤梨和紅莓醬,充滿熱帶風情,好適合夏日嘅時候食。La Normande $118同樣係
Oyster $145
Cod fish fillet $178
L’Americaine
La Licorne $88
La Normande $118
同樣係可麗餅,不過店員會首先倒入已經點燃嘅料酒,睇住熊熊烈火我都忍唔住即刻打咗卡先。食落充滿酒香味,配搭青蘋果雪葩,味道都幾新穎。
你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️
⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯
La Crêperie (鉅芝樓) (灣仔)
灣仔皇后大道東100-102號鉅芝樓1樓
#Eatw