2022-09-28
今日中午咁啱旺角做完嘢,就揾個好耐無見嘅朋友食個lunch先🥰,點知朋友話今日比較忙🥲,只可以選擇在佢公司附近食,最後大家默契地選擇了雅蘭中心嘅spaghetti house 度食😆係menu發現其中一個set係石板燒美國牛肩肉,價錢唔太貴😊,雖然唔知係咪伏🤔,但都想試下😂。點知朋友話有伏一齊伏,佢都食這個set🙄.....咩玩法??🤣🤣石板燒美國牛肩肉(220g)配薯條·清新沙律 $158我地今次無追加頭盤,剩係食main,一開始就上咗嗰麵包同湯。麥麵包🥖好鬆軟,好似新鮮出爐咁嘅一樣😋,麵包好重麥味之餘,仲有好香嘅陣陣黑糖味😋。羅宋湯🍲好好味😋,好足料,裏面除咗有一般羅宋湯🍲嘅基本材料外,竟然有紅腰豆,同埋大大粒嘅通粉。😳蘑菇湯🍲有好香嘅蘑菇味,裏面十分充料🥰,絕無欺場。😂正餐終於上場啦😋,牛肩肉🐂在燒紅咗嘅石板上吱吱作響,餐廳有個好溫馨嘅提示牌叫人‘’小心熱燙‘’🥰,讚👍。牛肩肉一薄一厚,有着兩種完全唔同嘅口感,兩款嘅牛肉同樣都有牛味😋,但厚身嗰舊就略勝一籌👍,問過職員👨💼,牛肉3成熟鐵板上,記得先食薄再食厚,咁時間上🧭就剛剛好啦,食到厚過舊時就剛好7成🤩,再配上芥末醬或我嘅至愛
石板燒美國牛肩肉(220g)配薯條·清新沙律 $158
蘑菇湯🍲有好香嘅蘑菇味,裏面十分充料🥰,絕無欺場。😂
石板燒美國牛肩肉(220g)配薯條·清新沙律
正餐終於上場啦😋,牛肩肉🐂在燒紅咗嘅石板上吱吱作響,餐廳有個好溫馨嘅提示牌叫人‘’小心熱燙‘’🥰,讚👍。牛肩肉一薄一厚,有着兩種完全唔同嘅口感,兩款嘅牛肉同樣都有牛味😋,但厚身嗰舊就略勝一籌👍,問過職員👨💼,牛肉3成熟鐵板上,記得先食薄再食厚,咁時間上🧭就剛剛好啦,食到厚過舊時就剛好7成🤩,再配上芥末醬或我嘅至愛蒜蓉醬🥰,口感一流😋。沙律菜🥗不但清新而且份量十足,唯獨芝麻醬落得有點多,所以咸咗啲🥲薯條就係一般直薯條🍟,香脆可口而且大大份。竟然在鐵板上還有半份烤蒜頭,正好啱哂我呢個蒜頭控。😅
餐飲我就要咗杯凍檸檬茶🧃,啱哂鍾意食檸檬🍋嘅我,酸酸味味,正好一解油膩感。
朋友叫咗杯即磨咖啡☕️,原因好簡單🤔,因為這裏的即磨咖啡,非常非常非常的好飲。🤣🤣
最後我想讚一讚👍,雅蘭這間分店,職員🧑💼👩💼服態度非常一流。👍