2018-08-15
#美食日記:係灣仔與大隻形男食左漢堡包🍔之外,點會食甘少野,係附近行左個圈,發現左一間新開既鋪頭,入左去參觀,鋪頭入裝修簡約,旦有格調,以開放式廚房為主,顧客可以一攬廚房情況。呢間鋪以買意大利雪糕🍦(gelato)為主,gelato 雪糕分別有6隻味,我叫左平時鐘意食既焦糖味,雪糕充滿濃濃既焦糖味,入口都好滑,甜度偏甜,雪糕筒都保持鬆脆,旦店員潷雪糕既技術有待提升,可以潷得令啲。係食緊雪糕之際,呢間鋪頭老闆都出左離同我地傾計,佢仲比左兩款gelato soft,即係軟雪版既gelato,分別有兩隻味:芒果同金芝麻,兩款軟雪糕都好好味,一款充滿濃濃既芒果香,酸酸甜甜;一款充滿濃濃既芝麻香,如果老闆一早出現比我試呢兩款,我應該會買呢種gelato soft,#推介推介。另外,gelato 佢更推薦綠茶,不過食到好飽,下次有機會再試,食左既朋友話我知好唔好食。老闆個人都好friendly,而且同分享對做雪糕既堅持✊,更同我地討論左現時賣茶/奶茶風氣再一次係香港盛行,老闆話對上一次已經係20年前,哈哈🤪🤪🤪⋯⋯老闆同顧客傾計又係一種marketing 技巧,對呢間鋪留住左深刻印象⋯⋯ 地址:D
係食緊雪糕之際,呢間鋪頭老闆都出左離同我地傾計,佢仲比左兩款gelato soft,即係軟雪版既gelato,分別有兩隻味:芒果同金芝麻,兩款軟雪糕都好好味,一款充滿濃濃既芒果香,酸酸甜甜;一款充滿濃濃既芝麻香,如果老闆一早出現比我試呢兩款,我應該會買呢種gelato soft,#推介推介。另外,gelato 佢更推薦綠茶,不過食到好飽,下次有機會再試,食左既朋友話我知好唔好食。老闆個人都好friendly,而且同分享對做雪糕既堅持✊,更同我地討論左現時賣茶/奶茶風氣再一次係香港盛行,老闆話對上一次已經係20年前,哈哈🤪🤪🤪⋯⋯老闆同顧客傾計又係一種marketing 技巧,對呢間鋪留住左深刻印象⋯⋯ 地址:Dood Bottega Gelateria (灣仔)
灣仔軒尼斯道288號英皇集團中心地下G13號舖
ig: year19.92 #喜歡比個like #美食推薦 #不定期分享 #開心share #雪糕 #gelato #food #foodie #灣仔