2023-10-12
位於灣仔(銅鑼灣站會近啲)嘅居酒屋,由香港師傅主理串燒,而日藉師傅就主理其他特色菜色。整體環境同氣氛都幾舒適,如果你拎得多野,仲會貼心幫你放入櫃。店員會為你推介當日時令食材。我地4個人黎都試左20幾款菜式,推介一下部分我特別鐘意嘅比大家。🔸關東大根天婦羅天婦羅成日食,但呢個大根天婦羅個種外脆內裡勁多汁,真係好出色,可配上抹茶鹽。🔸燻製帆立貝 先後以蘋果木同備長炭燻製,加上紫菜碎香氣十足。帆立貝亦非常鮮甜彈牙。🔸日本鬼爪螺 唔係成日有,粒粒都鮮甜多汁。可配上3種銀雪魚豉油/柚子醋/味噌醋,第一款最惹味。🔸柚子鹿兒島豚肉豚肉柔嫩多汁,配上柚子醋汁同蔥,減膩又開胃。🔸A4和牛刺身選用優質A4等級和牛,切成薄片。顏色粉紅,雪花紋理清晰,分佈均勻。牛脂味甘香,濃而不膩。可配上豉油或韓式辣醬似嘅秘製醬汁。🔸櫻花蝦紫薯豆腐以口感較清新嘅紫薯豆腐為基底,搭配鹹香櫻花蝦,味道配搭不錯。🔸雞內臟有多種雞內臟菜式,包括雞心元、雞腸、雞胃和提燈等。最特別一定係提燈,結合雞卵巢同未成熟雞蛋。口感煙煙韌韌,蛋黃香極濃。🔸雞皮紫蘇葉虎蝦以雞皮包住虎蝦,中間加上紫蘇葉,口感酥脆多汁,亦滲著紫蘇葉香氣。其他菜式包括:芝
🔸關東大根天婦羅
🔸燻製帆立貝
🔸日本鬼爪螺
🔸柚子鹿兒島豚肉
豚肉柔嫩多汁,配上柚子醋汁同蔥,減膩又開胃。
🔸A4和牛刺身
🔸櫻花蝦紫薯豆腐
🔸雞內臟
🔸雞皮紫蘇葉虎蝦
其他菜式包括:
芝士蟹蓋配紅菜頭薯蓉 /田樂茄子/雞脾肉/銀皮/煙燻鵪鶉蛋/羊架/熟成牛舌串/粟米/銀杏/大蔥/鴨油枝豆/鹽燒鰻魚