2018-04-27 1259 views
今天和朋友喺油麻地行完街,之後想搵個地方食西餐,但係喺油麻地有水準嘅西餐廳唔多, 好彩行行吓畀我見到喺中華書局後面有一間, 門口有個大郵筒,好搶眼,就和朋友入內食晚餐。餐廳面積不算大,幸好有大落地玻璃窗,擴闊視野空間,令餐廳感覺寬敞 。侍應送上餐牌,因為行完街好肚餓,我哋各自要了一個晚餐,因為想健康啲,所以加多一個炒蘑菇。我要嘅係德國脆皮咸豬手餐,而朋友就要咗 美國安格斯西冷牛扒餐。法式龍蝦湯龍蝦味香濃,湯不太稠,加上忌廉更香滑。德國脆皮咸豬手做法頗正宗,豬手好入味,肉質嫩滑,外皮焗得很香脆,有點似食乳猪皮,無論沾芥茉醬或燒汁,都可以食到豬肉香味。最貼心的是上桌前已代切好,免却客人麻煩,值得俾個 “like" 佢。美國安格斯西冷牛扒配牛油焗薯仔粒、西蘭花和沙律菜,牛扒鮮嫩有牛味, 估唔到嘅係連薯仔都焗得好好味。蒜蓉炒雜菌雜菌份量頗多,充滿香蒜牛油味, 加上黑椒粒,更加惹味。晚餐包括$28以下的飲品,我們選擇了檸檬生薑茶,濃郁的薑味加上淡淡檸檬香,暖胃又順喉。

法式龍蝦湯
龍蝦味香濃,湯不太稠,加上忌廉更香滑。

蒜蓉炒雜菌
雜菌份量頗多,充滿香蒜牛油味, 加上黑椒粒,更加惹味。