2017-08-28
澳洲嘅朋友難得番黎香港 緊係要聚一聚舊 佢最鍾意食日本野 經過灣仔見到呢間拉麵店 唔諗甘多就入左去 畢竟同朋友聚餐食物質素都係其次 身邊嘅人先係重點 估唔到味道有驚喜.我同朋友各自點左一個套餐 有一碗拉麵同埋一款小食 百零蚊一個餐 價格可以接受.拉麵主要有兩個選擇 分別係蝦味增豚骨湯同埋豚骨湯 我鍾意特別D所以揀左前者 加左櫻花蝦多咗陣鮮味 唔會死鹹 湯底好濃郁但係又唔會太肥膩麵條比較幼細 食落爽身 糖心蛋入邊係半熟加埋湯好美味 叉燒有兩大塊肥瘦適中 讚!.小食方面 有餃子或者小龍蝦沙律 我揀左小龍蝦沙律 有啲紫菜伴碟 用黎加埋啲沙律食嘅 小龍蝦好彈牙 沙律醬入邊就係有啲Wasabi味 有少少攻鼻但係又幾特別喎 朋友嘅餃子皮幾薄.雖然餐廳地方細細 得吧台位置 坐滿都只可以容納十個人 逼逼地但係感覺好日式 而且廚房呈開放式設計可以望到師傅煮麵 食得好有風味