2018-05-14
要諗母親節同阿媽去邊度食, 實在有難度。阿媽對食物有要求,而我地亦都唔喜歡食fixed餐單, 一來無得揀, 二來通常都唔好食。最後朋友介紹尼間食日本菜, 係上環,地點唔難搵。地方闊落清靜。講返食物, 叫左個蟹子沙律,刺身拼盤, 海膽壽司, 三文魚子壽司,三文魚腩壽司, 燒牛脷, 燒雞翼,雜錦天婦羅, 牛肉烏冬。蟹子沙律, 正常, 食得出新鮮爽口。刺身拼盤,尼個堅正, 有深海池魚, 帶子, 牡丹蝦,赤貝,章紅, 仲有其他。 講真, 而家好多刺身都無鲜味,尼盤就全部有鮮味,新鮮貨色。連阿媽都讚好👍👍海膽壽司, 尼個勁鮮甜。三文魚子壽司, 魚子脆卜卜, 絕無腥味。三文魚腩壽司, 我覺得堅正, 又肥美, 滿口油香。燒牛脷, 厚切, 有肉汁燒雞翼, 尼個一般, 無乜特別天婦羅, 脆漿薄, 隻蝦有彈性, 唔會霉晒, 蕃薯好甜。牛肉烏冬, 正常。最後送左三個雪糕球比我地, 意大利雪糕, 咖啡味正, 朱古力濃, 椰子清新。價錢同食物算正比, 因之前去過好多間, 收費貴, 但食物質素差, 價不符實。 尼間整體食物新鮮,熟食質素高, 阿媽都食得好滿意。最後, 尼間係一間社企, 扣除開資, 餘額用來做善事。
蟹子沙律, 正常, 食得出新鮮爽口。
海膽壽司, 尼個勁鮮甜。
三文魚子壽司, 魚子脆卜卜, 絕無腥味。
三文魚腩壽司, 我覺得堅正, 又肥美, 滿口油香。
燒牛脷, 厚切, 有肉汁
燒雞翼, 尼個一般, 無乜特別
天婦羅, 脆漿薄, 隻蝦有彈性, 唔會霉晒, 蕃薯好甜。
牛肉烏冬, 正常。
最後, 尼間係一間社企, 扣除開資, 餘額用來做善事。 又可以食餐好, 仲可以做善事