2014-08-20 2576 views
承蒙酒店招待,今日又黎食大餐中菜同buffet之前都食過,今次就試下特色野(其實我仲好掛住樓上中菜o既醋番茄!)menu唔算好多野揀,不過必食item都唔少左邊係珍多冰,同事話呢度感覺正宗,少見好好飲o既珍多冰橙橙地o既係柑桔梳打,我就覺得梳打稍為多左d,柑桔味適中,等d冰溶少少淡淡的更易入口3個人食半隻海南雞,好似多左d.雞肉嫩滑唔鞋,油飯有油香但唔膩而且仲幾乾身,好味~個芥蘭比較遜色,太爽口趙到有d攰,不過菜本身都係靚o既串燒係酒店自己腌製,燒好之後唔會覺得油膩.沙嗲醬都幾多花生,香到令人點完再點,差唔多成兜醬都清哂!重頭戲係呢個蝦煲,入面有4隻開邊中蝦,炸過再同粉絲湯一齊煲3個人每人兩碗粉絲,索哂湯簡單飽到上心口湯入面都有好多薑,所以食到第二碗就有好濃薑味建議4-5人share呢個煲~甜品炸香蕉,炸完o既蕉更加香甜,未送到埋黎已經聞到陣陣蕉味炸皮唔厚,皮面灑左一層糖霜,脆脆的呢餐真係大滿足呀!
承蒙酒店招待,今日又黎食大餐

menu唔算好多野揀,不過必食item都唔少
珍多冰&柑桔梳打
左邊係珍多冰,同事話呢度感覺正宗,少見好好飲o既珍多冰
海南雞(半隻)
咸魚炒芥蘭
個芥蘭比較遜色,太爽口趙到有d攰,不過菜本身都係靚o既
串燒雞&豬
串燒係酒店自己腌製,燒好之後唔會覺得油膩.
沙嗲醬都幾多花生,香到令人點完再點,差唔多成兜醬都清哂!
粉絲蝦煲
重頭戲係呢個蝦煲,入面有4隻開邊中蝦,炸過再同粉絲湯一齊煲
3個人每人兩碗粉絲,索哂湯簡單飽到上心口
湯入面都有好多薑,所以食到第二碗就有好濃薑味
建議4-5人share呢個煲~
炸香蕉球
甜品炸香蕉,炸完o既蕉更加香甜,未送到埋黎已經聞到陣陣蕉味
炸皮唔厚,皮面灑左一層糖霜,脆脆的
呢餐真係大滿足呀!
2014-08-19
$340 (Lunch)
海南雞(半隻)
粉絲蝦煲