2022-07-07
🇵🇰Bookmark 左一段時間既TRIBES ,大家都知道我近日排迷上左印度菜,呢一間餐廳喺印度菜嘅朋友,巴基斯坦菜,咁即係Friend 啦,更加要試吓,由巴基斯坦籍廚師主理,非常地道正宗,餐廳位於金馬倫道,地理位置非常方便,一上到去最吸引就係個店舖招牌,有一幅用玻璃樽裝住嘅香料牆,中間就是招牌,好明確話俾你知巴基斯坦菜都係用多種香料烹調😋😋餐廳裝修都好有特色,有好多唔同巴基斯坦嘅飾物,掛畫,吊燈,環境一流,座位非常寬躺,仲有向街落地玻璃嘅梳化位,好適合三五知己邊食邊傾偈👍🏻👍🏻▪️Golggappe $ 68印度常見的一種街頭小吃,為空心的油炸球,用手指在上面按出一個洞來,填上馬鈴薯泥、洋蔥、番茄、豆類等等,再澆上一種綠色的非常酸的湯汁,第一次食覺得幾得意,這裏的綠色湯汁有點類似酸梅湯加咗少少鹽,整體味道唔錯▪️Chicken Makhni $ 128奶油咖喱雞我哋點咗半份,都有成10件雞,份量非常慷慨,醬汁用咗超級多香料微微辣,食嘅時候仍然會食到粒粒香料碎,雞件非常入味,超級惹味,醬汁用嚟配Naan 好好食▪️Garlic Naan $ 38每次食Naan 都一定要食蒜蓉味,這裏的N
▪️Golggappe $ 68
▪️Chicken Makhni $ 128
▪️Garlic Naan $ 38
每次食Naan 都一定要食蒜蓉味,這裏的Naan 係原塊上,份量仲要大過我塊面,餅邊皮香脆中間好煙韌,面頭見到蒜蓉粒同埋溶化既牛油,好好味😋😋
▪️Kalwanji Naan $ 38
本來我哋打算只係叫一份Naan ,跟住老細話一件一定唔夠食,我哋唯有聽從,佢介紹咗呢個黑色小茴香既烤餅,一上枱以為係芝麻,這個烤餅味道比較清,但係會食到粒粒小茴香嘅味道,非常唔錯,但係最後都係食剩少少😎
▪️Virgin Mojito $ 58
我哋對住吧枱,遠遠就見到職員,攞住支棒,係咁打碎啲青檸同埋芫荽,就知道一定好味,賣相好靚,味道如我哋所料,超級香濃青檸芫荽味,好足料,食完辣嘢非常解渴
▪️Mango Lassi $ 48
每次食印度嘢我一定會飲,暫時呢杯係排第一名,喜歡呢度既Mango Lassi 比較重芒果味,乳酪和牛奶打得好細滑,而且唔太甜,我鍾意