2020-10-15
8號風球一走左,我就忍唔住要落街食飯喇!今晚黎咗西營盤呢間都算隱世嘅越南餐廳食晚餐🇻🇳,餐廳裝潢走簡約文青風,以黑白色為主調。牆上掛咗幾幅具越南特色嘅油畫。令餐廳充滿著越南情調💖☺️。必食濃味牛湯浸牛肉河($62) 顧名思義個湯真係充滿香濃嘅牛骨鮮味,食一啖河粉再飲一啖個湯都唔會覺得口渴。牛肉薄切而且入口非常嫩滑。香茅豬扒湯檬粉($68) 香茅豬扒炸到表面香脆而肉質鬆軟,而且超大塊份量好多!檬粉煮得軟硬適中,食落口感有啲似粉絲與米粉之間。個湯清清地配濃味嘅豬扒就岩岩好喇。☺️👍🏻絲網春卷 ($38) 春卷外皮又薄又脆,包住新鮮爽脆嘅生菜再點埋甜甜酸酸嘅醬汁一齊食,又滋味又開胃!🤤芒果軟殼蟹卷 ($68) 足足有六大件咁多!軟殼蟹係即叫即炸嘅熱辣辣得來又香脆可口,春卷嘅皮好薄咬落帶點煙韌,內裏包着香甜嘅芒果、青瓜同生菜等配料,清新可口。💖