2021-12-06 424 views
今日放工約埋幾個朋友仔去咗鴨脷洲「泰象泰國越南餐廳」開餐🍴。生蝦刺身生蝦好鮮甜,辣椒🌶️好辣,唔小心食粒小小辣椒,條脷麻咗一下。泰式芒果炒牛柳粒甜甜嘅芒果襯上牛柳粒,🤠感覺好特別。咖喱軟殼蟹每碟有2隻軟殼蟹,咖喱又香又甜,唔辣嘅!🤪菠蘿炒飯半個菠蘿殼裝住菠蘿炒飯🍍,酸酸甜甜嘅,好好味!😋冬蔭功湯 (細) 有好多菇、蝦、配料,有少少辣😅,但可以接受!飲品叫咗”西米冰”、”椰汁冰”、”三色冰”、”珍多冰”。飲品唔會好甜。”西米冰”好好飲,平時比較少見。😎甜品揀咗我地去泰國餐廳必點嘅”芒果糯米飯”😍,係黑糯米嚟嘅,芒果甜甜嘅,一d都唔酸,椰汁份量啱啱好!🤩好彩我地早咗少少到,我地離開餐廳嘅時候見到門口已經排滿人。🥸

生蝦刺身

泰式芒果炒牛柳粒
甜甜嘅芒果襯上牛柳粒,🤠感覺好特別。

咖喱軟殼蟹
每碟有2隻軟殼蟹,咖喱又香又甜,唔辣嘅!🤪

菠蘿炒飯
半個菠蘿殼裝住菠蘿炒飯🍍,酸酸甜甜嘅,好好味!😋

冬蔭功湯 (細)
有好多菇、蝦、配料,有少少辣😅,但可以接受!