2010-12-20
每次去重慶大廈總要避開一個接一個的熱情南亞裔人, 他們像地產經紀般手持單張, 咭片蜂擁遞過來, 初次實在有點怕, 現在習慣了, 通常我光顧3 樓某間, 今次朋友推介1 樓這間, 其實坐位只擺放在走廊兩旁, 算不上餐廳, 屬於快餐店格局, 吊扇, 摺枱加靠背椅, 食客全是南亞裔人, 剎那彷如置身外地, 環境尚算乾淨, 難得不太嘈, 可以傾計, 但不適合大顆人去, 全是2至4人位, 雖然店子小小, 但餸莱款式多達六, 七十種, 我們二人點了以下: 印度燒烤雞半隻-------------用鐵板熱辣辣的送來, 好香!雞件表面乾身, 色澤帶橙, 有少少濃黑邊, 一共四件是下裝, 雞肉爽滑有肉汁, 啖啖肉, 鹹鹹辣辣加陣陣烤肉味, 還有少許洋葱, 甘筍絲配料, 好惹味, 值得一試!巴辣羊肉----------------------一碟橙啡色醬汁浸住d 羊肉, 印度餸多數汁多肉少, 另附上少許紫洋葱片, 羊肉切小件方便挾烤包, 汁屬中辣帶鹹, 羊肉入味唔蘇, 稔得來有些少咬口, 但加紫洋葱片一起吃就更辣兼搶喉, 或者我吃不慣, 這個配飯或烤包算不錯。烤麥包------------------
烤麥包-------------------------看似簡單但並非間間好吃, 暖烘烘的, 跟一小碟青色醬汁, 包烤得算平均, 不會太濃, 有麵粉香味, 近邊位有d 脆口,中間一兩層軟綿中帶點口勁, 都幾有層次ga, 無論淨食, 挾餡或索汁都好味!! 唯獨青色醬汁唔啱我口味。
青檸梳打----------------------鹹, 甜各一杯, 雖然見不到青檸, 但都有酸味, 少冰但夠凍夠氣, 我喜歡甜味, 解辣比較好, 鹹味配甜味餸莱可能會好d。
大部份價錢由$30.至$50.有羊, 雞, 蝦, 魚, 蔬菜類, 是次消費2 人一共$142., 下次我會試set lunch $35. 抵食d 樣樣有d, 招呼算唔錯, 上菜快又夠熱, 還主動問我們啱唔啱食,。 注意; 夏天來可能會熱。