2016-08-13
今日陪男友去荃灣睇醫生,而我男友係玉子燒既忠實粉絲,所以順路就黎試一試哩間玉子燒專門店。一黎到見到都有大概十個人排緊隊,店內人手分配有D亂,所以想黎食既朋友就需要俾D耐性~玉子燒有分凍同熱,熱既就即時煎,需時較長,所以每人只限買兩件。我一來唔想等咁耐,二來習慣食凍既玉子燒,所以就點左兩份凍既玉子燒,一份原味,一份黑糖口味。除左我點既哩兩款口味,佢地仲有蔥,明太子,紫薯,蘋果等口味可以選擇。雖然我地叫左有現貨既凍玉子,但係都等左十幾分鐘,連埋一開始排隊等落order,大概20分鐘先攞到我地既玉子。店員會響盒蓋既洞口灌入煙燻,然後用貼子封口。店員亦會細心提醒客人靜待3分鐘等煙燻滲入玉子後先再享用,所以記得唔好急著食阿!一打開就聞到好香煙燻味,D蛋完全唔會老好輕易就可以切開,玉子非常軟滑,有D食緊燉蛋既感覺。我男友非常欣賞佢地既黑糖玉子,非常香既黑糖味帶少許甘,配埋本身已經有甜味既玉子,真係好搭! 而喜歡蛋味濃既就可以考慮食原味,可以清楚品嚐出蛋本身既香味,同埋蛋裡面既水潤質地。個人覺得兩款口味各有特色。雖然需要等比較耐,價格亦稍高,但如果好似我男友一樣好鍾意食玉子既朋友,真心推薦可以黎試一
雖然需要等比較耐,價格亦稍高,但如果好似我男友一樣好鍾意食玉子既朋友,真心推薦可以黎試一試。