2019-01-16
呢個晚上同個空少朋友慶祝生日,問起佢想食咩,佢話好耐無食潮州菜,好想食d好食既潮州野,咁我近排就聽朋友講銅鑼灣附近之前開左間唔錯既潮州野叫潮膳,仲話唔算貴,所以我地就諗住去試下。七點左右去到餐廳,餐廳唔算多人,暫時未洗排隊,餐牌選擇其實都唔算多,不過勝在應該有既潮州野食佢都有,我入門口果陣見到枱枱都有叫條凍馬友,個樣係超級吸引,可惜朋友唔鍾意食魚,所以我地最後都無叫到魚。鮮淮山豬肚湯 $38位我同朋友都係鍾意飲湯既人,呢個湯一到已經聞到好香,豬肚味真係好勁,飲果陣飲到清甜淮山味同埋小小胡淑味,真心好正,豬肚份量仲要好多,呢個價錢飲到呢個質素,真係有驚喜!潮州鵝片鵝掌翼 鵝掌翼朋友鍾意食,所以叫左個雙併,朋友keep住話好好味,自己一個人食哂哈哈,鵝片我覺得真係好好味,脂肪唔算多,肉質好正,一啲腥味都無,肉質又軟又入味,真心鵝片係必叫!豉油皇煎大花蝦 $45隻呢個蝦我個人覺得唔算話係好大隻果種,但都唔細既,size可接受的,但味道係真係好入味,唔算油,但係我用口啜個殼果陣,呢隻蝦真係好入味,蝦肉都正!芥蘭炒牛肉朋友話想起碼食個菜,所以我地就叫一份芥蘭炒牛肉,呢到既芥蘭係OK的,唔錯,正常
鮮淮山豬肚湯 $38位
潮州鵝片鵝掌翼
豉油皇煎大花蝦 $45隻
芥蘭炒牛肉
朋友話想起碼食個菜,所以我地就叫一份芥蘭炒牛肉,呢到既芥蘭係OK的,唔錯,正常芥蘭level,炒牛肉個醬,係平時茶餐廳炒牛肉個醬哈哈。
潮州綠豆爽 $25位
臨尾我地都叫左個糖水潮州綠豆爽,清一清熱,味道都唔錯既,不過如果價錢可以平多小小會更好。
綜合以上,我地都覺得呢間潮州菜餐廳真係好唔錯,值得再帶朋友黎食!