2023-06-29
平日食韓國嘢通常就食燒肉同炸雞多。今次試下呢間主打釜山粥既韓國餐廳。未到門口己經見到店舖外要排隊等位。店員都係韓國人😳・・・・・━━━━━━━・・・・・⭐釜山鮮鮑魚粥🍲($118)上菜時個鮑魚粥新鮮熱辣,連個器皿都係熱既,應該係用黎保暖。所以食到最後d粥都仲係温暖好味而個器皿都仲係暖既👍🏻。💡不過食既時候就要小心唔好比個器皿燙親手。鮑魚粥感覺比香港粥舖既粥濃稠同杰身,食到飯粒分明但又軟綿🤩而且份量好足,兩個細食d既朋友叫一碗就應該夠飽個粥入面除左有鮑魚片,食落仲有紅蘿蔔🥕,翠肉瓜🥒,洋蔥粒🧅同紫菜👍🏻因為鮑魚片同蔬菜都爽口,仲有濃厚既麻油香味所以粥既口感同味道豐富,香濃軟綿中又有爽口既感覺🤩⭐️釜山魚糕烏冬🍜($78)黎既時候廚師已經用筷子捲起烏冬,仲有一串長長既魚糕串🐟,用黎打卡一流📸️個烏冬麵身同日式手打烏冬有啲似,軟身滑溜又帶點煙韌。配埋d免費既前菜,味道同口感上就更豐富🎈⭐️南瓜粥🎃($98)我哋通常食咸粥,所以今次特登試下佢既南瓜粥。個粥煲得好夠時間,食唔到飯粒好有南瓜味👍🏻係類似奶昔既濃厚感😳💓推介!!⭐️蒸餃子🥟($68)餃子包得好靚,成個擺盤打卡啱哂👍🏻記得沾店家提供既醬油食,
⭐釜山鮮鮑魚粥🍲($118)
💡不過食既時候就要小心唔好比個器皿燙親手。
⭐️釜山魚糕烏冬🍜($78)
個烏冬麵身同日式手打烏冬有啲似,軟身滑溜又帶點煙韌。配埋d免費既前菜,味道同口感上就更豐富🎈 ⭐️南瓜粥🎃($98)
餃子包得好靚,成個擺盤打卡啱哂👍🏻記得沾店家提供既醬油食,會惹味好多,食落亦有唔少蔬菜幾健康🥬 ・・・・・━━━━━━━・・・・・
📍HANA Korean Restaurant🇰🇷
尖沙咀金巴利街1E號地舖
#hkfoodie #hkfoodies #hklifestyle #hklifestyleblogger #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfood #hkhealthyfoodblogger #hkgirl #healthyblogger #尖沙咀美食 #食好西 #poke #九龍區美食 #韓國料理 #卡路里 #韓國餃子 #釜山粥 #粥品 #tsimshatsuifood #相機食先 #hkigfood #鮑魚粥#魚糕