2021-09-05 84 views
呢排成日俾呢間泰國餐廳暴風洗版,我又未食過曼谷火車夜市嘅網紅火山排骨,決定同朋友一試。Milu Thai位於銅鑼灣耀華街百樂中心,成棟都係餐廳。餐廳以塗鴉風為主題,充滿活力。一坐低見每一枱都有火山排骨,當然我地都有嗌啦,期待 !🐷 火山排骨一上枱真係嚇親,比想像中仲要大份,超巨型,夠4個人食。 有3至4舊大骨,砌成一座小山,加上青辣椒芫荽蒜頭檸檬葉醬汁,好惹味。肉質幾腍,唔算難拆,餐廳有提供膠手套,唔怕整污糟而且用手食更有風味。筋位軟嫩,又有骨膠質,層次豐富夠香口,絕對會再食。🍛 咖哩三重奏 (配蒜蓉包)除左招牌火山排骨,呢個咖哩三重奏都值得一試。上枱嘅時候店員會放個燭台熱住個咖喱,一個鍋分左三格有三種咖哩,包括青咖喱、紅咖喱同馬沙文咖喱,啱晒有選擇困難症嘅人。每格都配上唔同嘅海鮮,青咖喱係三種入面最辣,不過都唔算辣,配上厚肉軟殼蟹,好味。紅咖喱有蝦、青口同帶子,唔會辣,海鮮都幾足料。而馬沙文咖喱就重椰香同埋有少少甜,配上炸魚塊、扇貝同薯仔。仲有蒜蓉包粒粒點咖喱。我地另外嗌咗個薄餅,同想像好唔同,係酥皮唔係軟身的。🥗柚子鮮蝦沙律因為太多肉嘅關係,要咗柚子鮮蝦沙律。鮮蝦份量唔少,彈牙爽口

🐷 火山排骨
火山排骨
🍛 咖哩三重奏 (配蒜蓉包)
咖喱三重奏

🥗柚子鮮蝦沙律
因為太多肉嘅關係,要咗柚子鮮蝦沙律。鮮蝦份量唔少,彈牙爽口,柚子清甜多汁,無苦澀味,酸酸甜甜夠開胃。仲有搭配腰果,香口。
柚子鮮蝦沙律
🥬馬拉盞炒椰菜苗
菜有4種 – 椰菜苗、通菜、芥蘭同雜菜,而煮法都有4種 – 蒜蓉、馬拉盞、飛天同清炒。因為椰菜苗唔係成日有得賣,比較少食,一於試吓馬拉盞整法。椰菜苗新鮮翠綠,口感爽脆,帶點微辣,炒得夠鑊氣。
馬拉盞炒椰菜苗
火山排骨