2023-05-17 213 views
一向食開布拉腸粉,呢啲皺皮腸粉比較少見,潮州,台山同廣州都好常見,以前要食,就要返深圳。呢款皺皮腸粉,唔係食滑的,第一次食,見店員係即叫即整,喺不鏽鋼盤淋上米漿,再加生雞蛋(或 肉碎 或豬潤),蒸兩蒸,攞出來,用筷子了兩了,整到皺皮,淋啲豉油汁,就上碟。腸粉皮偏薄,以為會好滑,但食第一啖就知,同布拉腸粉口感好唔同,我當時覺得好Raw好粗糙,腸粉偏乾,比平時食開的腸粉鞋口,但入口第一下就停唔到,因為米香味強烈,皺皮腸粉咬落唔黏口,咬感有啲彈。食過幾次五福園,個蛋香味係好大陸嗰隻,腸粉米香亦濃,口感亦有少少咬勁,個人覺得係香港最正宗大陸皺皮腸粉隻味。
2023-05-15