2018-09-08
星期五夜約左朋友食飯,因為我想食烏冬,上網搵下見到有人推薦呢間大門橫丁,就一於去試下!餐廳位於山東街的轉角,非常易搵。我7點左右去到已經開始要等位了!等左大約15分鐘就可以入得!店員安排我地坐門口附近,由於一邊係圍欄,所以我地可以兩個人獨霸4人枱,真係非常好運!👏🏼👏🏼因爲其他位置係有可能要搭枱的!打開menu發現烏冬的款色非常多,有牛肉、蜆、雞肉、豬扒等等,湯底都有好多選擇,有豬骨湯、蕃茄湯、魚介湯,仲有沙爹湯底tim呀!🙈🙈🙈🙈淨係諗食咩烏冬都諗都頭大埋呀!但係仲有好多好多串燒揀!所以我地淨係睇menu都睇左10幾分鐘😂😂😂最後我地不約而同地都揀左蕃茄湯!其實我去到所有地方,見到蕃茄湯都會忍唔住叫!試下個蕃茄湯,就知佢足唔足料喇😎烏冬一上枱係見唔到d牛肉,因佢地俾d配料遮住左!烏冬賣相普通,但係味道十分唔錯!屬於蕃茄湯愛好者的我第一時間梗係試下個湯先啦!蕃茄湯有香濃的蕃茄味,好開胃!☺️☺️牛肉唔係肥牛咁普通,係厚切牛肉片,有肉味,一d都唔敷衍!烏冬煙韌,略嫌唔夠彈牙!最有驚喜的係隻糖心蛋!非常入味,蛋黃仲食到有少少酒味!係非常好味!👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼 朋友叫左燒鳥烏冬,即係燒雞扒!雞扒
朋友叫左燒鳥烏冬,即係燒雞扒!雞扒係即燒,所以要等10-15分鐘!但係等待係值得的,因為雞皮燒到脆卜卜,仲有d焦香,好香口!🤤🤤
我地仲叫左牛油焗什菌,錫包仲原包上。又係即焗,一打開就已經聞到香噴噴的牛油味,好唔錯!
同朋友幾個月無見,又有好多工作嘮騷要分享,唔經唔覺都傾左個幾鐘,但係店員態度都好好,無話想趕我地走!店員態度唔錯,烏冬好味,絕對會encore👍🏼