2016-05-08 631 views
上星期約了朋友系大埔果邊影產品相,影完之後,就去掃街食甜品,下午食完松記糖水一又食米線下午茶。但係都系唔夠飽.....對自己嘅大胃王表示,我真系好食得,即係標準吃貨。又去埋呢間個蓋好有特色嘅潮福蒸野。一直都唔記得全名。新鮮排骨粥底。呢個粥底真系好滑,排骨好鮮好入味,唔會有豬肉肉腥都系好滑,稠度又剛剛好。暖胃得來又不會好頂肚可以繼續食野。蒸蟲草雞、粟米、芋頭、南瓜。雜鍋,多種類,滿足到唔同人五同口味,玉米好嫩果種,唔會好老,好香甜。南瓜都系好甜,唔會蒸得好軟。芋頭切得好精緻,顏色好看,賣相都好得,芋頭甘嘅蒸發,好有原來芋頭自己嘅香味,之前睇書介紹過,芋頭功效中醫講,芋頭有生津開胃,消炎鎮痛作用嘅。幾個加起來對健康特別好。我最中意都系蒸龍蝦,sorry,我真系食肉獸來嘅,完全抗拒唔到龍蝦甘有肉感,但係又無骨,又鮮美嘅味道。好大只,好多肉,蒸得時間剛剛好,好嫩噶。總系覺得甘樣蒸,好似自己煮出來甘好味。推薦推薦~~~我地都無食飯,怕唔飽,另外叫個蒸馬拉糕、蔥花卷、紅棗糕。點解我地order咗兩個都系甘咋嘎?因為甘樣可以食多樣試多樣,標準食貨。馬拉膏好鬆軟,唔會好甜,太甜我覺得容易膩。蔥花卷系我
我地都無食飯,怕唔飽,另外叫個蒸馬拉糕、蔥花卷、紅棗糕。點解我地order咗兩個都系甘咋嘎?因為甘樣可以食多樣試多樣,標準食貨。馬拉膏好鬆軟,唔會好甜,太甜我覺得容易膩。蔥花卷系我F食。紅棗糕都覺得贊。因為我平時食都係食開馬蹄糕,紅棗糕都覺得特別甜,但係呢個都不會喔。都系好彈牙。
2016-04-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)