2019-08-19
今朝返工睇手機,看見有營養師推介呢間飯團店的飯團,所以心血來潮想食飯團,在地鐵上立即搜尋九龍灣有冇呢間店,點知俾我搵到正正在地鐵站入面,一落車就可以走去買,看見店舖的飯團林瑯滿目,都不知選邊樣好,後來我選了一件八月限定的帆立貝木耳絲飯團,珍寶系列的照燒三文魚扒配明太子沙律和新發現的櫻花蝦醬油拌飯。珍寶系列的照燒三文魚扒配明太子沙律,入面有一大塊三文魚扒,魚扒都算好厚,好重三文魚味,加上明太子沙律醬汁,有微微的辣味,飯粒都好軟熟,本來都幾好食,但最失敗係佢將紫菜同個飯一齊包裝,個紫菜腍晒,一點都不脆,打晒折扣!另一款係八月限定的帆立貝木耳絲飯團,呢個就好好多,紫菜和飯團分開包,這樣紫菜保留新鮮脆口,飯都好軟綿,入面有原粒帆立貝,唔算好大粒,但都唔會好細粒,入面仲有木耳絲,木耳絲加埋入面的醬汁同埋帆立貝一齊食,個味道又真係幾唔錯!食到帆立貝的鮮味,又食到木耳的爽口,正!最後係新發現的櫻花蝦醬油拌飯,拆袋後已經聞到醬油同櫻花蝦的香味,櫻花蝦份量適中,每一啖都食到櫻花蝦的味道,醬油調落飯入面,味道恰度好處,一點都不會搶走飯同蝦的味道,但又帶有淡淡醬油味,絕!今次試住咁多先,可以再試其他味道!
今次試住咁多先,可以再試其他味道!