2011-06-13 50 views
我好鍾意食鴨舌ga, 一直都買開老天禄, 自己去台灣一定買, 朋友去又托人買, 知道銅鑼灣有得買自然會去買啦。甘啱有日比我喺Openrice揾到卥八鵝店, 雖然自己一直對潮式卥水野都躍躍欲試, 但一路都無實質ge衝動, 今次唔一樣啦, 大家介紹ge重點係我鍾情ge鴨舌, 即刻令我忍唔住要走一趟。鵝店位於春園街, 我每次去公會時都行過但無留意過佢, 今次主動前往, 都真係因為openrice 喳。鵝店門面好普通, 透明玻璃入面見到d師傅無停手甘, 刀刀有力, 我問老板娘有冇menu, 再望下玻璃入面邊樣新鮮, 最後拍板如下:鴨舌: 八兩 ($10/兩, 應該有4X隻)鵝:四分一隻 ($160半隻)豬耳子: 1個 ($12/個)鵝翼:四隻 ($49, 用全單價錢除淨, 點解呢?)鵝腸無晒, 唯有下次請早。埋單$221, 好似幾貴, 但全家人一齊食, 加埋我自己喪食鴨舌 (我妹都有同我爭著食), 都要兩餐先食完。全家都認為鵝翼最入味, 但肉比較硬, 阿嫲話隻鵝比較老。而上截鵝的鵝片都ok, 都幾入味, 豬耳子就差d, 應該冇下次 (因為我爸在屯門有一家指定豬耳子供應商)鴨舌當然無得彈, 但比

鴨舌: 八兩 ($10/兩, 應該有4X隻)
鵝:四分一隻 ($160半隻)
豬耳子: 1個 ($12/個)
鵝翼:四隻 ($49, 用全單價錢除淨, 點解呢?)
鵝腸無晒, 唯有下次請早。

鴨舌當然無得彈, 但比起老天祿, 我都係鍾意辣辣地, 比卥水味更惹味。
2011-06-12
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
  • 鴨舌