2021-07-08
今日帶女朋友去旺角 堅石燒, 除了 shopping, 便是吃晚餐.堅石燒在地庫, 自成一格. 入到餐廳, 見每一張枱都用帳幕隔住, 防疫重加點私隱. 我們看餐牌 點了餐, 加$18 包自助吧飲品及食物. 好扺呀!我們先取飲品. 汽水, 檸檬茶, 咖啡.........任飲 ! 在雪櫃, 有沙律 獨立用玻璃瓶載, 清潔衛生, 任食! 再取醬汁, 自家制燒肉汁, 胡麻沙拉汁, 湯, 白飯, 意大利粉, 任添, 任食 ! 先食沙律, 有車厘茄, 粟米, 菜好新鮮, 加些胡麻醬, 醒胃!飲碗牛肉湯, 好味.小食先送到: 焗釀大蘑菇, 芝士味香, 蘑菇厚肉, 好味.岩鹽和黑胡椒 設置在柉檯上. 方便自己調味.店員送上已燒熱的大理石板, 及 日本 A4 和牛肉眼蓋, 一碟.A4 和牛肉眼蓋, 色澤鮮明, 油花分佈均勻, 每片都切割得厚身,備有五金夾夾肉, 及牛油, 怕弄髒衣服, 大家先穿上紙圍裙, 牛肉份量足夠, 香味突出,自行燒至理想的熟度, 自己控制, 脆脆蒜片添香氣. 熱石板超熱, 熱力十足. 燒肉的香氣不停地散發, 大家立即食 ! 另一款小
我們先取飲品. 汽水, 檸檬茶, 咖啡.........任飲 ! 在雪櫃, 有沙律 獨立用玻璃瓶載, 清潔衛生, 任食! 再取醬汁, 自家制燒肉汁, 胡麻沙拉汁, 湯, 白飯, 意大利粉, 任添, 任食 ! 先食沙律, 有車厘茄, 粟米, 菜好新鮮, 加些胡麻醬, 醒胃! 飲碗牛肉湯, 好味. 小食先送到: 焗釀大蘑菇, 芝士味香, 蘑菇厚肉, 好味. 岩鹽和黑胡椒 設置在柉檯上. 方便自己調味. 店員送上已燒熱的大理石板, 及 日本 A4 和牛肉眼蓋, 一碟. A4 和牛肉眼蓋, 色澤鮮明, 油花分佈均勻, 每片都切割得厚身, 備有五金夾夾肉, 及牛油, 怕弄髒衣服, 大家先穿上紙圍裙, 牛肉份量足夠, 香味突出, 自行燒至理想的熟度, 自己控制, 脆脆蒜片添香氣. 熱石板超熱, 熱力十足. 燒肉的香氣不停地散發, 大家立即食 ! 另一款小食也送到: 煎泡菜餃子, 韓國風味, 不錯. 韓式厚切鰻魚飯, 用石鍋盛載, 上檯熱騰騰, 大大碗, 芝麻鋪面更香. 鰻魚肉厚, 魚皮香脆, 魚質軟滑煙韌彈牙, 醬汁香濃, 配上色彩繽紛的蔬菜, 粟米, 泡菜, 芽菜, 白菜, 和飯粒 撈起, 超好食.
晚餐結束前, 來個爆谷及麻辣雪糕, 好正啊 !
今晚吃得飽飽, 石燒牛肉質素高, 吃得開心, 值得回味.