2018-05-23 1410 views
朋友剛搬到灣仔尚翹峰, 他說樓下有間中式菜館, 好食又好味, 約我吃了晚飯才回家.  他去电訂了位.  這家 金兜記海鮮菜館, 門面不算大, 但見得了不少獎牌, 口埤不錯.接待員招呼我們乘電梯上一樓用餐區,  酒家地方大,  裝修時尚.  座位舒適.有中式名醸擺設, 愛酒客人大可齊摸酒杯底,碰碰杯.  餐牌食品選擇多.   餐前小食.    黃金豆腐粒 $58. 即炸即上枱, 好熱!   豆腐炸得香脆,  是個非帶討好的小食, 飲酒最合適. 季節前菜  叉燒拼海蜇頭 $148 部長推介了由中國杭州運來的海蜇頭,  伴有香口叉燒, 青瓜和黑木耳, 看來健康又惹味.   海蜇頭比普通海蜇皮粗壯, 入口稔爽, 富營養價值.     加點陳醋,  夠開胃.  叉燒肥瘦適中, 燒得香. 沙溪燒米鴨 $98 米鴨大大碟, 足有半隻, 超低食!   外皮燒得夠熱又香脆, 入口啖啖肉, 少骨又不肥,  伴有酸梅醬, 飲酒送飯最一流.紫薯泡時蔬 $88紫薯鋪滿泡菜面, 紫薯煮得稔甜而不溶,  莧菜很軟滑, 上湯味道甘, 這菜式好清又健康, 黑椒煎北海道元貝皇 $96 北海道元貝皇, 大大個,  肉質鮮甜
這家 金兜記海鮮菜館, 門面不算大,
但見得了不少獎牌, 口埤不錯.
有中式名醸擺設, 愛酒客人大可齊摸酒杯底,碰碰杯.

餐牌食品選擇多.
餐前小食.    黃金豆腐粒 $58.
季節前菜  叉燒拼海蜇頭 $148
海蜇頭比普通海蜇皮粗壯, 入口稔爽, 富營養價值.
加點陳醋,  夠開胃.
叉燒肥瘦適中, 燒得香.
沙溪燒米鴨 $98
米鴨大大碟, 足有半隻, 超低食!
紫薯泡時蔬 $88
黑椒煎北海道元貝皇 $96
北海道元貝皇, 大大個,  肉質鮮甜彈牙,  伴有西芹及西椒, 好爽脆, 這道菜炒得好鑊氣,
黑松露蟹肉燴稻庭鳥冬 $128
賣相吸睛.  香氣滿溢.
稻庭鳥冬品質優, 軟硬度適中.
蟹肉肉味鮮美, 加上黑松露,  更好味.
飯後甜點, 楊枝甘露  $32
吃飽烏冬, 我們點了楊枝甘露,  香芒, 西米, 柚子, 入口有如甘露的滋潤.
餐後每人一碟水果拼盤, 西瓜, 蜜瓜, 甜蜜蜜.
總結食材優質, 廚師廚藝有水準, 每道菜上枱時間好平均,  價錢合理. 招呼好.  父親節要帶家人來吃雞煲翅及烤乳豬.

盆菜看來材料不錯.
其他小菜, 燒味, 海鮮, 價錢也適中.
  • 沙溪燒米鴨
  • 紫薯泡時蔬
  • 叉燒拼海蜇頭 .