2024-08-20
雖然幾個月前先喺泰國返嚟,但係真係好掛住泰國嘅嘢食,特別係咁熱嘅夏天,好適合食又酸又辣嘅嘢。泰國船麵就啱晒啦,旺角最近新開咗呢間寶泰船麵,聽到好多人都介紹過,咁就一於嚟試吓啦。呢度有好多唔同款嘅船面,而我就揀咗呢個牛魔王船麵。因為佢有晒所有牛腩牛丸牛筋等等,非常足料。呢個船麵嘅湯底非常濃郁,不過因為我鍾意食辣,所以我都加咗好多佢哋嘅醬汁。佢嘅醬料非常有地道嘅泰國風味,真係好似去咗泰國一樣。而且佢嘅牛肉非常嫩滑,食落好有牛味,感覺係高質嘅新鮮牛肉。而我朋友就叫咗咖喱雞湯麵,佢話辣度啱啱好,而且都好有泰國嘅風味。而且呢度嘅份量好足夠,平時泰國嘅船麵經常都係細細碗,好難先食得飽。呢度一碗就夠泰國嘅三碗啦,店主完全唔孤寒,比好豐富嘅食材同埋面。朋友話佢嘅雞都非常嫩滑,而且份量好多。呢間餐廳又平又抵食,趁冇時間去泰國,非常推薦大家嚟試吓。
呢間餐廳又平又抵食,趁冇時間去泰國,非常推薦大家嚟試吓。