2022-02-12
潮食 (乙明邨街市) (沙田)沙田乙明邨街9號地下乙明邨街市2-3號舖實不相瞞,我都好耐冇食港式小食!但係今次睇到雞蛋仔關注組既組員介紹,屋村竟然有隱世好味創新雞蛋仔,而且有組員係專程渣車入去,一見又喺我屋企嗰頭,就決定搵下~睇到menu,見到又真係好多唔同種類雞蛋仔,又pizza又餐肉蛋又豬柳蛋,好似好新鮮既配搭,唔知食落會點呢?💕 抹茶黑櫻米雞蛋仔 $21 (9/10)呢個雞蛋仔!係我暫時食過覺得最濃抹茶味既雞蛋仔(都可能因為我食得少🤣但係佢抹茶味真係好出,配搭黑櫻米咬感十足又香脆,好正呀🥳食完嘴邊仲係掛住一陣抹茶味,正到爆!建議熱辣辣食!😍 餐肉蛋雞蛋仔 $31 (9/10)呢個都一樣好好味!師傅真係好比足料,啖啖雞蛋仔都有餐肉咬到,好正,而且餐肉蛋同雞蛋仔都中和到鹹甜,真係唔錯既配搭!!而且望見佢既背面,勁吸引!!因為新鮮即製,所以都要等翻10-15分鐘~我閒日下午去都已經有幾個人一齊等~下次會好想試佢個蘋果肉桂,傳聞話好好味~~
沙田乙明邨街9號地下乙明邨街市2-3號舖
💕 抹茶黑櫻米雞蛋仔 $21 (9/10)
😍 餐肉蛋雞蛋仔 $31 (9/10)